Nekada jedini mlin
42

Propada stogodišnja vodenica koja je u ratu hranila cijelo Goražde

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Stara vodenica u Radničkoj koloniji u Goraždu spasila je na hiljade stanovnika grada na Drini u vrijeme gladi i ratova. Datira iz Drugog svjetskog rata i prema nekim procjenama ima više od 100 godina, a nalazi se na svega 500 metara od Trga branilaca grada.

Iako je "nahranila" mnoga gladna usta, danas je tek ruševni, oronuli objekat. Nema ni traga o tome da je ovdje nekada bio jedini mlin u gradu i bližoj okolini koji je pokretala voda iz obližnjeg potoka, a u kojem su samljevene hiljade tona pšenice i drugih žitarica.

Nekolicina stanovnika kolonije nastoji animirati gradske vlasti da obnove objekat i proglase ga od interesa za grad kako bi se sačuvalo sjećanje na njegovu ulogu u ranijem periodu, posebno u vrijeme kada je Goražde bilo tzv. Zaštićena zona UN-a.

"Prema nekim podacima vodenica ima najmanje 100 godina. Objekat je doživio nekoliko rekonstrukcija. Trenutno je u veoma lošem stanju, betonski blokovi su uništeni. I tokom Drugog svjetskog rata ovaj mlin je imao značajnu ulogu, jer je bio jedini mlin u gradskom području. U posljednjem ratu je također imao višestruku ulogu za stanovništvo Goražda, jer znamo da je ovdje živjelo blizu 100 000 stanovnika. Ljudi su mljeli pšenicu, ječam, kukuruz, ponekad i rižu koju bi dobili kako bi mogli napraviti hljeb", priča Eldin Baljević, profesor historije.

Pojašnjava da Savjet Mjesne zajednice Goražde nastoji animirati Gradsko vijeće da se mlin proglasi od interesa za grad jer su za njega vezani mnogi događaji u smislu civilnog života građana u to vrijeme.

"Mlin nije u funkciji jer je uništen kanal putem kojeg je voda pokretala vodenicu. Služi kao podrum za ogrijev. Pokušat ćemo učiniti sve da se obnovi i zaštiti jer, osim Mosta ispod mosta i ovog mlina mi nemamo nekih posebnih obilježja iz tih teških vremena. Rekonstrukcija sigurno ne iziskuje velika sredstva. Potrebno je dovesti vodu iz Podhranjenskog potoka koji je blizu, srediti zidove i pokazivati gostima i turistima koji dolaze kako se živjelo ovdje. Imati jedan mlin koji ima 100 godina starosti, a ne učiniti ništa da se sačuva bilo bi nepravedno. Zadnjih 20-30 godina ti mlinovi su bili veoma važni a danas su već zaborav. I ovaj mlin je direktan svjedok kako je organizovan način života u jednom vremenu i može se koristiti u turističke svrhe", ističe Baljević.

Dodaje kako mnogi to zaboravljaju i potiskuju, ali da upravo stara vodenica podsjeća na to kako se živjelo tri i po godine u okruženju.