BiH
0

Pronađeno 45 vreća ilegalne kafe

FENA
Radnici Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Višegrad su, 11. novembra, oko 07.00 sati, pronašli u tovarnom sanduku jednog vozila 42 vreće sirove kafe (2.520 kg), za koje nije bilo otpremnice firme, saopćeno je iz MUP-a RS-a.

Vozilo je otkriveno mjestu Međeđa, u općini Višegrad, a radi se o teretnom vozili marke ''mercedes - furgon'', registraskih oznaka 631-J-293, vlasništvo DOO ''Eleter komerc'' Sarajevo, kojim je upravljao E.B., nastanjen u Sarajevu, a na mjestu suvozača nalazio se N.B. (1962), nastanjen u Tuzli.

Pregledom tovarnog sanduka ovog vozila, policija je pronašla 42 vreće sirove kafe (2.520 kg), za koje su imenovani posjedovali otpremnice izdate od navedene firme, a na ime kupca ''Fresh'' DOO Goražde.

Na pitanje da objasni pravac kretanja i porijeklo robe, E.B. je rekao da je kafu natovario u skladištu firme ''Eleter komerc'' u Vogošći, te da je išao u mjesto Strgačina, općina Rudo, da bi u vikendicu, vlasništvo S.S., istovario namještaj koji je također prevozio.

S obzirom da na vrećama nije bilo tragova od bilo kakvog tereta, te da su postojali samo tragovi lišća i mahovine, što govori da su vreće natovarene negdje u prirodi, konstatirano je da postoje osnovi sumnje da se radi o ilegalnom uvozu i prevozu kafe.

Policijska stanica Rudo, s tim u vezi, izvršila je neophodne provjere u mjestu Strgačina, te ustanovila da su navedene osobe dale lažni iskaz.

Istog dana osobe su lišene slobode i sa oduzetom kafom čija tržišna vrijednost iznosi 13.000.00 KM, na dalji rad i postupanje, predata Upravi za indirektno oporezivanje, Regionalni centar Sarajevo.