Ekshumacija u Bugojnu
0

Pronađeni sitni dijelovi kostiju

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Ekshumacija na reonu Ivandića njive u naselju Vrbanja u opštini Bugojno danas je završena, a potraga za tijelima bugojanskih Hrvata nestalih u proteklom ratu biće nastavljena u junu, rekao je Srni član kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Marko Jurišić.

"Na ovom lokalitetu traženi su posmrtni ostaci tri lica iz grupe od dvadeset Hrvata nestalih u proteklom ratu, a za tri dana pronađeni su samo sitni dijelovi kostiju za koje je potvrđeno da su ljudskog porijekla, a koji su više puta paljeni, pa će biti upućeni u laboratoriju gdje će biti izvršena DNK analiza", pojasnio je Jurišić.

Na ovoj lokaciji, prema svjedočenju bivšeg pomoćnika komandanta za bezbjednost 307. motorizovane brigade Armije BiH Enesa Handžića, trebali bi da budu pronađeni posmrtni ostaci Jadranka Gvozdena, Perice Kovačevića i Nikice Miloša, zvanog Kardelj. 

Juče je ekshumacija bila prekinuta jer je na ovom području pronađena protivtenkovska mina zaostala iz proteklog rata koju su uklonili pripadnici Civilne zaštite, a zatražena je i intervencija Tima za uništavanje neeksplodiranih ubojitih sredstava iz Busovače. 

Ekshumacija je vršena po nalogu Suda BiH, a na osnovu informacija koje su dobijene od Handžića koji je bio i prvi posljeratni ministra unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona. 

Krajem aprila, Handžić se zbog zločina nad bugojanskim Hrvatima, nagodio sa Tužilaštvom BiH, što je Sud BiH prihvatio, a izricanje presude zakazano je za 25. maj.