BiH
0

Pronađeni posmrtni ostaci žrtava u Vlasenici i Zavidovićima

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na lokalitetu Neđeljišta-Korkutovići, u opštini Vlasenica, ekshumirani su posmrtni ostaci jedne osobe iz proteklog rata, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Pronađeni ostaci bit će prebačeni u Komemorativni centar Tuzla, gdje će se uzeti uzorci za DNK analizu, radi identifikacije i utvrđivanja identiteta žrtve. DNK nalaz ovog tijela radiće se u laboratoriji Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).

Procesu ekshumacije prisustvovali su predstavnici Instituta za nestala lica BiH, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, ljekar sudske medicine, radnici Komemorativnog centra Tuzla i istražilac Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo je saopštilo da su i na lokaciji Gradac-Oštrić, u opštini Zavidovići, pronađeni ostaci jednog nekompletnog tijela, koji će radi obdukcije, identifikacije i forenzičke obrade biti prebačeni u prosekturu Gradskog groblja Banja Luka.

Ekshumaciji su prisustvovali predstavnici Instituta, Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica iz Republike Srpske, predstavnici MUP-a Zeničko–dobojskog kantona i istražilac Tužilaštva BiH.

Ekshumacijama rukovodi istražilac Tužilaštva BiH, koji po instrukcijama tužioca koordiniše rad policijskih, forenzičkih i drugih ovlaštenih lica koja vrše proces ekshumacije.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih lica u BiH, nastavlja aktivnosti na procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH.