BiH
0

Pronađeni ostaci većeg antičkog objekta, rimski novac i rimsko staklo

FENA
Glamoč
Glamoč
Ostaci većeg antičkog objekta iz III-IV stoljeća nove ere, do sada iskopanih dimenzija 10X12 metara, zatim arhitektonski ulomci, rimski novac i rimsko staklo pronađeni su na lokalitetu Crkvina kod sela Halapić, u općini Glamoč.

Do ovog otkrića došao je stručni tim Zemaljskog muzeja pod vodstvom mr. Adnana Busuladžića, kojem se pridružila i ekspert Muzeja Banja Luka Milka Radoja. Tim na terenu boravi od prošlog petka, a radovi trebaju trajati još desetak dana.

Mr. Busuladžić je u izjavi za Fenu kazao da je tačan karakter ovog objekta još nepoznat, jer radovi nisu završeni. Isto tako i rimski novčići trebaju biti očišćeni od korozije kako bi se mogla izvršiti detaljna analiza.

Ovaj lokalitet je od ranije bio poznat i evidentiran je u arheološkoj literaturi, ali je sam arhitektonski objekt tek sada otkriven, naveo je Busuladžić.

Područje sela Halapić je poznato po velikom broju lokaliteta antičkih kultova. Do sada je evidentirano 13 kultnih spomenika za devet različitih kultova iz perioda Rimskog carstva.

Mr. Busuladžić je, međutim, upozorio da je veliki broj antičkih spomenika na području Glamoča uništen, jer su korišteni kao građevinski materijal prilikom izgradnje kuća i drugih objekata.

Radove na području Glamoča finansiralo je isključivo Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Iz Zemaljskog muzeja najavljuju da će tokom ove godine vršiti radove na još lokaliteta, uključujući nastavak radova na neolitskom nalazištu Okolište, u općini Visoko, koje je po ocjeni uglednog njemačkog eksperta Johannesa Mullera sa Univerziteta u Kielu, datoj za magazin Science, proglašeno za jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Evropi prošle godine. Radove u Okolištu, također, finansijski je pomagalo Federalno ministarstvo kulture i sporta.