BiH
0

Pronađeni ostaci mekteba iz 16. stoljeća

FENA
Stručni tim Muzeja Sarajeva otkrio je ostatke mekteba iz 16. stoljeća na arheološkom lokalitetu Kalin hadži Alijine džamije u centru Sarajeva, čime je ostvario cilj ove faze radova, izjavio je danas arheolog Muzeja Sarajeva Adnan Muftarević.

Radovi traju već devet dana, a završit će se sutra. Od dosadašnjih rezultata Muftarević ističe da su pronađeni ostaci sanitarnih prostorija, zidana peć, nalaz bojanog maltera, mnogo keramike iz raznih perioda i ostaci iz kasnijih perioda, uključujući cigle čuvenog proizvođača iz austrougarskog perioda Augusta Brauna.

Također je pronađeno mnogo ljudskih kostiju razbacanih po lokalitetu, što je još jedan dokaz da je džamija srušena 1947. godine na neciviliziran način, kazao je Muftarević.

Radove na arheološkom lokalitetu Kalin hadži Alijine džamije finansirao je Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa Sarajevo.

Džamija Kalin hadži Alije, sagrađena 1535. godine, imala je kamenu munaru, krov od šindre i ćeremide, te u drvetu izrezbaren enterijer. Prvi put je stradala u požaru prilikom pohoda Eugena Savojskog 1697., ali je ubrzo nakon toga popravljena. Srušena je 1947. godine radi izgradnje vojnih stambenih objekata.