{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pronađeni ostaci keramičkih posuda iz neolita

S
Sarajevo-x.com
19.8.2008. u 15:07
0
5
Pronađeni ostaci keramičkih posuda iz neolita
0
Pronađeni ostaci keramičkih posuda iz neolita
Na Trgu oslobođenja gdje su već nekoliko dana u toku radovi na njegovoj rekonstrukciji danas su pronađeni ostaci keramičkih posuda iz neolitske prošlosti Tuzle.
Riječ je o vrlo velikoj količini takvih ostataka. Mnogi od njih podsjećaju na dijelove keramičkih zdjela koje su služile za isoljavanje slanice.

Više će se znati nakon što stručnjaci, na čelu sa prof. dr. Zilhom Kujundžić, kustosicom Zemaljskog muzeja u Sarajevu, pregledaju i detaljnije istraže teren i pronađene ostatke. U svakom slučaju trenutno su obustavljeni radovi na ovom dijelu trga, a doći će i do promijene projekta.

Prema riječima načelnika Općine Tuzla, Jasmina Imamovića, koji je danas obišao lokaciju, ovaj pronalazak samo je još jedna potvrda priče o kontinuitetu življenja ljudi na ovom prostoru.

Načelnik se nakon obilaska terena sastao sa urbanistima od kojih je tražio da naprave preinake u projektu na način da dijelovi trga gdje su pronađeni ostaci keramike budu vidljivi – prekriveni staklom ili na neki drugi adekvatan način.

“Ovo je naša istorija. Ne smijemo to zanemariti. Ovaj trg je još jedna priča iz naše prošlosti”, kazao je ovom prilikom načelnik Imamović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: