|

Pronađeni materijal upućuje na postojanje impozantne rimske građevine

Pronađeni materijal upućuje na postojanje impozantne rimske građevine
0
F
FENA
13.11.2006. u 11:16
0
komentara
0

dijeljenja
Pronađeni materijal upućuje na postojanje impozantne rimske građevine
Nakon otkrića izuzetno vrijednog natpisa i ostataka rimske građevinske djelatnosti na lokalitietu sela Krivoglavci kod Vogošće, tim stručnjaka s Filozofskog fakulteta u Sarajevu, predvođenih prof. dr. Enverom Imamovićem, našao je veliki broj drugih vrijednih arheoloških artefakata koji daju indicije da se radi o značajnom otkriću.
Kako je danas za Agenciju FENA izjavio član tima, viši asistent na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu mr. Salmedin Mesihović, pronađeni kameni blokovi ukazuju na postojanje impozantne rimske građevine.

Do sada je pronađeno mnogo crijepa, zatim dosta fragmenata keramike, tragovi sistema za zagrijavanje prostorija i bronzano stopalo nekog kipa na kojem se vidi rimska obuća. Također je pronađeno dosta ljudskih i životinjskih kostiju, ali mr. Mesihović upozorava da porijeklo i starost ovih kostiju tek treba utvrditi.

On je naveo da je pronađeno dosta tragova paljevine, što upućuje na to da je objekt nasilno uništen.

Analizom natpisa za sada je ustanovljeno da se na njemu spominju dva imena, Publie Elie Victorinus i Ulpia Galia, kao i dvije titule, decurion (vijećnik u upravi) i quinquennales (lokalni cenzor zadužen za javni moral i funkcioniranje lokalnog sistema uprave).

Mr. Mesihović naglašava da je ovo prvi slučaj da su na području Sarajeva, odnosno rimske Aquae es..., pronađeni natpisi na kojima se spominju ove titule. Osim toga, navodi mr. Mesihović, imena Victorinus i Ulpia Galia su za sada sigurno najstarija poznata imena nekih stanovnika na području Vogošće.

On starost lokaliteta procjenjuje na drugo ili treće stoljeće naše ere. Ukoliko se ta pretpostavka potvrdi, to bi značilo da objekt u Krivoglavcima vremenski korespondira s periodom koji u Rimskom carstvu počinje s vladavinom careva Trajana i Hadrijana, preko dinastije Severa do cara Dioklecijana.

Postoje i druge indicije da se radi o značajnom arheološkom lokalitetu. Mještani Krivoglavaca pričaju kako su predratnom vremenu neki seljani pronalazili kamene blokove, ali da su ih koristili za gradnju svojih kuća i drugih objekata. Seljani su, također, često nailazili na problem da im se pri iole dubljem oranju tupe ralice...

Zbog vremenskih prilika radovi su obustavljeni. Kameni natpis i kamene konstrukcije su konzervirane na licu mjesta, a drugi materijal je prenesen na Filozofski fakultet radi proučavanja, kazao je mr. Mesihović.

O ovom značajnom otkriću obaviješteni su i stručnjaci Evropske asocijacije arheologa (EAA).
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.