BiH
0

Pronađene zidine franjevačkog samostana iz 13. vijeka?

SRNA
Gornja Skakava
Gornja Skakava
Tim arheologa iz Sarajeva i Osijeka pronašao je danas na lokalitetu Zidine u Gornjoj Skakavi kod Brčkog ostatke zidanog objekta, za koji se pretpostavlja da je crkva ili neka od građevina srednjovjekovnog franjevačkog samostana, koji je postojao na toj lokaciji u 13. vijeku.

Arheolog Zvonko Bojičić potvrdio je da su pronašli zidove sakralnog objekta, ali da je još rano iznositi detalje.

"U svakom slučaju, već danas se može reći da smo otvorili dijelove ove srednjovjekovne arhitekture. Već imamo dijelove zidova, a o tome kakvi su oni i čemu pripadaju, to ćemo vidjeti po okončanju posla", rekao je Bojičić.

On kaže da tim arheologa pokušava da otkrije konture cijelog objekta kako bi se utvrdilo da li je riječ o crkvi ili samostanu.

"Prema nekakvim iskustvenim procjenama, ako je riječ samo o crkvi, dimenzije bi mogle biti nekih dvadesetak metara dužine i sedam do osam metara širine, a ako je riječ o samostanu, onda puno veće", rekao je Bojičić.

Marko Antić, gvardijan franjevačkog samostana Dubrave, koji je naručio istraživanje lokaliteta, podsjetio je da je Bartolomej Pizanski u svom izvještaju iz 1385. godine naveo da je obilazio franjevačke samostane u Bosni, a pominje i samostan u Skakavi.

On je rekao da lokalitet u Skakavi pominju i apostolski vikari iz 17. i 18. vijeka, koji navode da su zatekli "zidove koji su štrčali", a gdje je nekada bio stari franjevački samostan.

Nedaleko od Zidina pronađeno je i srednjovjekovno groblje koje će biti predmet ovog arheološkog istraživanja, koje je, takođe, naručio franjevački samostan Dubrave, kako bi se utvrdilo radi li se o samostanskom ili seoskom groblju.

Projekat arheološkog istraživanja na Zidinama u Gornjoj Skakavi finansira Vlada Brčko distrikta sa 125.000 maraka, a na iskopavanju je angažovana domaća radna snaga.