Blizu Sarajeva
315

Pronađena veća količina cigareta u kombiju preuređenom za šverc

B. R.
Preuredio kombi da bi švercovao cigarete (Foto: UIO BiH)
Preuredio kombi da bi švercovao cigarete (Foto: UIO BiH)
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UI BiH) su u mjestu Raštelica pronašli i oduzeli veću količinu cigareta koje nisu bile obilježene akciznim markicama.

Kako su saopćili iz UIO, ukupno 8.210 pakovanja cigareta, tržišne vrijednosti 41.050 KM, bilo je sakriveno u potpuno preuređenom kombiju koji je služio za krijumčanje akcizne robe.

Prilikom, kako su naveli, detaljne kontrole, službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz regionalnog centra Sarajevo, otkrili su da je unutrašnjost motornog vozila potpuno preuređena na način da je stvoren prostor koji je služio za krijumčarenje cigareta.

Nakon detaljnog pregleda otkriveno je 8.210 pakovanja cigareta koje su bile, kako su istakli, namijenjene crnom tržištu u Bosni i Hercegovini jer iste nisu bile obilježene akciznim markicama.

Ova akcija provedena je u skladu s instrukcijama i uputama Tužilaštva i Suda Bosne i Hercegovine u cilju sprječavanja nelegalnog prometa duhana i duhanskih prerađevina.

U narednom periodu službenici UIO će protiv osobe, kod koje je pronađena i oduzeta navedena akcizna roba, podnijeti Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo "Nedozvoljen promet akciznih proizvoda".

U aktivnostima na terenu korištena je specijalistička oprema za otkrivanje skrivenih pregrada za šverc roba, koju je UIO donirala Vlada Sjedinjenih Američkih Držva putem Programa EXBS, saopćili su iz UIO BiH.