{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pronađena skladišta mina iz dva rata

S
18.8.2009. u 10:27
0
4
Pronađena skladišta mina iz dva rata
0
Pronađena skladišta mina iz dva rata
Foto: Sead Vrana
Timovi za uništavanje NUS-a Federalne uprave civilne zaštite u vanrednim zadacima uništili su veliku količinu minsko-eksplozivnih sredstava pronađenih u terenskim magacinima zaostalim iz rata 1992.-1995., te iz Drugog svjetskog rata.
Tim za uništavanje NUS-a 'Busovača A' je 11.08.2009 godine iz pećine Dusina u općini Fojnica izmjestio i uništio oko sto komada raketa PG-7, minobacačkih mina 82mm, protivtenkovskih mina TMA-5, te protivpješadiskih mina TMZ-1 koje su tu bile odložene. Zadatak je bio veoma težak jer su sredstva nađena na dubini od 30 metara ispod zemlje, a pristup im je bio izuzetno zahtjevan. Kako je sam ulaz u pećinu na veoma nepristupačnom terenu i prenos sredstava do vozila radi transporta bio je izuzetno opasan.

Uprkos teškoćama pripadnici tima 'Busovača A', poštujući sve operativne i sigurnosne procedure, izvukli su pomenuta sredstva nakon čega su ih transportovali na poligon za uništavanje i uništili u tri uzastopne detonacije.Tim za uništavanje NUS-a 'Mostar A' je prilikom intervencije na mjestu izvođenja građevinskih radova u Bijelom polju kod Mostara dana 12.08.2009 otkrio priručno skladište minsko-eksplozivnih sredstava zaostalo iz Drugog svjetskog rata. U pomenutom skladištu je nađeno 90 komada minsko-eksplozivnih sredstava među kojim su se nalazile italijanske topovske granate 47 mm i minobacačke mine 81 mm, te njemačke granate 76,5 milimetara, protivtenkovske mine i eksplozivna punjenja za rušenje od 2 i 5 kilograma. Pronađena sredstva su zbog dugog stajanja u vlažnoj zemlji bila jako nagrižena zubom vremena i veoma nestabilna za manipulisanje. Kako su pronađena u gusto naseljenom području nisu smjela biti uništavana na licu mjesta, pa se njima prilikom iskopavanja, transporta i uništavanja moralo rukovati krajnje oprezno.

Primjenjujući veliko stručno znanje i dugogodišnje iskustvo stečeno obavljanjem poslova uklanjanja i uništavanja NUS-a, pripadnici tima 'Mostar A' su pronađena sredstva uklonili sa mjesta pronalaska i uništili na poligonu Guberača na području Podveležja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: