BiH
0

Pronađena mumija egipatske kraljice Nefertiti?

Klix.ba
Grupa znanstvenika koja istražuje egipatsku prošlost i ostatke ovog drevnog naroda tvrde kako su u jednoj od grobnica u Dolini kraljeva pronašli mumiju egipatske kraljice Nefertiti.

Čudno je da je grobnica otkrivena i zabilježena pod nazivom KV35 čak 1898. godine, dok su mumificirano tijelo kraljice pronašli čitavo stoljeće poslije u tajnoj sobi iza zida grobnice.

Godinama je mjesto gdje leže ostaci Nefertiti bila misterija koja je zaokupljala znanstvenike. Iako ove tvrdnje još nisu potvrđene DNA analizom, postoje dokazi koji ukazuju na njen identitet - obrijana glava i perika koju su nosile pripadnice kraljevske porodice, probušene uši na dva mjesta, a poznato je da je ona nosila naušnice na taj način.

Također je otkriveno da je i njena ruka bila presavijena u laktu, što je bilo dozvoljeno samo pripadnicima kraljevske obitelji pri sahranjivanju, vjerovatno namještena za držanje skeptra. Kraljica Nefertiti, jedna od najljepših žena drevnih vremena, zajedno sa svojim mužem Akhenatenom je vladala od 1353-1336 g. p.n.e. Nakon pokušaja njenog supruga da ukine obožavanje egipatskih bogova i uvede obožavanje samo jednog boga, Atona, izbrisani su svi tragovi o njima.