BH MAC
8

Pronađena mina na Stojčevcu nije zaostala iz rata i nije bila spremna za aktivaciju

E.S.H.
Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj
Povodom pronalaska protivpješadijske mine PMA-3 na području koje vodi od Stojčevca prema koti Šiljak, terenskim uvidom pripadnika Centra za uklanjanje mina u BiH, utvrđeno je da nije riječ o mini koja je zaostala iz prethodnih ratnih dešavanja, nego o odbačenom sredstvu, saopćeno je iz BH MAC-a.
Ovo je zaključeno na osnovu lokacije gdje je naprava pronađena, a koja nije obrađivana kroz prethodne projekte deminiranja te za koju nisu postojale bilo kakve informacije o miniranosti, kazali su iz BH MAC-a.

U saopćenju dalje navode kako je riječ o stazi koja je veoma često u upotrebi i sigurno bi jedno ovakvo sredstvo neko ranije uočio i prijavio, imajući u vidu da se navedena naprava nalazila na samoj površini zemlje, gdje se mogla veoma lako uočiti.

Istovremeno, potrebno je istaći da u prilog ovome ide i činjenica da nije riječ o cjelovitom pronađenom sredstvu, nego napravi iz više dijelova, tačnije poklopcu i donjem dijelu, bez upaljača i gumene obloge, te kao takva nije bila spremna za aktivaciju, pojašnjeno je iz BH MAC-a, nakon čega je postalo jasno da su jučerašnje prve informacije o tome bile netačne.

Podsjećamo da je Općina Ilidža prošle godine i zvanično proglašena lokalnom zajednicom bez minama zagađenih površina, a kao rezultat dugogodišnjeg ulaganja i implementacije projekata deminiranja.

Centar za uklanjanje mina u BiH i dalje apeluje da se ne odbacuju minsko-eksplozivna sredstva, te da osobe koje uoče bilo kakve slične naprave, bez obzira na to da li je riječ o ovakvoj neaktivnoj napravi ili sličnom sredstvu, iste prijave i ne rade bilo šta samoinicijativno, čime mogu dovesti sebe i druge osobe u neposrednu opasnost.