BiH
0

Pronađena masovna grobnica kod Kalinovika

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Na lokalitetu Grajselićkog polja kod Kalinovika u petak 26. juna je pronađena masovna grobnica za koju se pretpostavlja da krije posmrtne ostatke muškaraca ubijenih u logoru u Osnovnoj školi Kalinovik u ljeto 1992. godine.

Grobnicu su pronašli članovi Državne komisije za traženje nestalih i do utorka, kada je planiran početak ekshumacije, obezbjeđivaće je pripadnici MUP-a RS.

Za sada nije poznato koliko tijela ubijenih se nalazi u grobnici.

Kako kažu iz Udruženja "Istina-Kalinovik 92", već duže vremena pretpostavljalo se da se na tom lokalitetu nalazi masovna grobnica, ali je njena tačna lokacija godinama skrivana od strane civilnih i vojnih vlasti Kalinovika.

Njeno postojanje potvrdio je jedan od svjedoka u procesu koji se na Sudu BiH vodi protiv Ratka Bundala, Neđe Zeljaje i Đorđislava Aškrabe koji se sumnjiče za ratni zločin protiv civilnog stanovništva Kalinovika. Pretpostavlja se da su, nakon brutalnog mučenja u Osnovnoj školi, muškarci ubijeni, a potom dovezeni na pomenuti lokalitet gdje su i ukopani.

Članovi porodica ubijenih i nestalih u masovnim egzekucijama na teritoriji opštine Kalinovik prošle su sedmice obilježili 17 godina stradanja obilaskom logora i stratišta.

Nakon što im nije dozvoljeno da 6. juna na stadionu u Kalinoviku klanjaju dženazu za 29 ekshumiranih žrtava te ih sahrane na lokalitetu Barutnog magacina koji je u vrijeme rata bio jedan od logora, članovi Udruženja 'Istina Kalinovik' obišli su logor koji je bio smješten u Osnovnoj školi Kalinovik, lokalitete Mehkih brda i Ratina te tunela u Miljevini na kojima su vršene masovne egzekucije njihovih najbližih.

Kao rezervna lokacija za klanjanje dženaze nuđen im je upravo lokalitet na kojem je danas pronađena masovna grobnica i u čijoj blizini je smetljište, saopšteno je iz Udruženja "Istina-Kalinovik 92".