Kakanj
0

Pronađena još jedna kamena kugla

FENA
U središnjoj Bosni, 18 km daleko od centra Općine Kakanj, u mjestu Brnjic, pronađena je još jedna kamena kugla, pravilnog sferičnog oblika i prečnika većeg od jednog metra. Kugla je od pješčara i homogene je čvrste strukture.

Na teritoriji BiH, Fondacija "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" je dosad registrirala više od dvadeset lokacija s misterioznim prahistorijskim fenomenom kamenih kugli.

Kamene kugle su od tri vrste materijala: pješčara, granita i vulkanskog kamena. Najveća je težine oko 15 tona u selu Slatina kod Banje Luke.

Osam granitnih kugli je locirano u Teočaku kod Tuzle, a pojedinačne kugle se nalaze kod Vareša, Kaknja, Žepča, Srebrenika, Konjica, Trna, Mostara, Sanskog Mosta, itd.

Najveće nalazište je u Dubokom potoku kod Zavidovića s više od 40 pravilnih kamenih kugli. Fondacija je na toj lokaciji 2006. otvorila "Arheološki park: Bosanske kamene kugle" koji je postao turistička atrakcija.

Najnovije bosansko nalazište je udaljeno kilometar od sela Brnjic.

Tim Fondacije u sastavu Ahmed Bosnić (predsjednik Upravnog odbora), Semir Osmanagić (osnivač), Zajim Ahmetspahić (izvršni direktor), Amila Omersoftić (član UO), Muhamed Pašić (šef istraživačkog tima) i drugi obišli su u nedjelju lokalitet. Profesor Pašić je uzeo nekoliko uzoraka kamene kugle te okolnog stjenskog materijala za analizu na Institutu "Kemal Kapetanović" Univerziteta u Zenici, saopćeno je iz Pres-službe Fondacije.