{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Pronaći način kako se riješiti 35.000 tona naoružanja"

S
29.10.2009. u 15:22
0
12
"Pronaći način kako se riješiti 35.000 tona naoružanja"
0
"Pronaći način kako se riješiti 35.000 tona naoružanja"
Na području BiH ima oko 35 000 tona lakog oružja i municije i treba pronaći način kako se riješiti tog naoružanja, jer se njegovim skladištenjem gubi ogroman novac, izjavio je predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH Branko Zrno.
Zrno je na radionici o temi "Trenutne aktivnosti u imlementaciji državne strategije za kontrolu oružja i municije u BiH", koja se danas i sutra održava u Bijeljini, rekao da je ovo četvrta radna konferencija o ovoj temi i problemu koji ima BiH.

On je naveo da predstavnici Ministarstva odbrane BiH, parlamenta BiH, Odbora za bezbjednost Narodne skupštine RS, UNDP-a, OEBS-a i EUFOR-a, te Glavnog štaba NATO-a u BiH pokušavaju da rasprave kako se "jednom zauvijek riješiti" problema nekontroloisane pojave i prisustva lakog oružja i municije.

"Treba pronaći način kako se riješiti ogromnih količina od oko 35 000 tona oružja i municije koje je uskladišteno i koje se čuva pri čemu gubimo ogroman novac. Gubimo i na nivou obuke pripadnika Oružanih snaga BiH, jer se skoro 10 odsto od ukupnog ljudskog kapaciteta OS-a BiH odvaja na čuvanje toga što je uskladišteno", rekao je Zrno.

On je dodao da se zajednički pokušava odgovoriti i na pitanja kada će BiH biti sigurna zemlja i sa ovog aspekta, te da se čekaju određene odluke Predsjedništva BiH prema kojima će se dalje postupati.

Istakavši da je još diskutabilno kako se rješavati municije i naoružanja, Zrno je naveo da, prema Strategiji kontrole malog oružja i lakog naoružanja u BiH od 2008. do 2012. godine, postoje tri načina rješavanja tog problema - uništavanje, donacije i prodaja.

Zrno je ponovio da ipak ima pomaka, jer svi podaci upućuju da je BiH na dobrom putu i da je ovo posao koji se uistinu radi.

Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić izjavio je da je Predsjedništvo BiH 8. oktobra donijelo odluku prema kojoj je prihvaćen prijedlog Ministarstva da se značajna količina naoružanja i vojne municije donira entitetskim MUP-ovima i drugim agencijama za primjenu zakona u BiH, a jedan značajan kontingent za avganistansku nacionalnu armiju.

Cikotić je napomenuo da se strategija implementira duže nego što se u početku mislilo, ali je za sve to vrijeme urađeno mnogo, odnosno integrisane su tri baze podataka vojne formacije sortirane po tri tehnički različita izvora, što je bio veoma zahtjevan proces.

Govoreći o bezbjednosti građana u BiH, Cikotić kaže da ne postoje nikakvi problemi, incidenti ili nesigurnost, kao ni indikacije koje mogu ukazivati da "građani treba da vode računa i imaju neki poseban oprez".

"Međutim, vidim da postoji još puno faktora koji opredjeljuju bezbjednost građana BiH i ja ne mogu dati konačan odgovor, osim da smatram da je BiH u odnosu na mnoge kriterijume bezbjednosti - sigurna, čak bezbjednija od mnogih drugih zemalja u okruženju i širem regionu", rekao je Cikotić.

Zamjenik rezidentnog predstavnika Razvojnog programa UN Peter fon Rajzvelt izjavio je novinarima da je UNDP zadovoljan što su "vođstvo u ovom procesu preuzeli nadležni organi BiH" i naglasio da će ova organizacija dati punu podršku cijelom procesu.

"Velikodušna je pomoć Evropske komisije za ovaj proces. Današnji sastav učesnika nam pokazuje da smo na pravom putu. Za UNDP ovo nije samo tehničko pitanje već se tiče i samih ljudi, žena i djece, porodica koje stradaju zbog nezakonite upotrebe oružja, što nikako ne bi smjelo da se dešava", rekao je Rajzvelt.

On je ponovio da nije riječ o tome kako tehnički uništavati oružje nego o pitanju bezbjednosti za ljude koji žive u BiH.

"UNDP radi zahvaljujući evropskoj podršci, ali nikakav novac se ne može porediti sa ljudskim životima i pitanjem bezbjednosti ljudi u jednoj zemlji", smatra Rajzvelt.

Direktor Odjeljenja misije OEBS-a za bezbjednosnu saradnju Ulrih Hajder kaže da je BiH potpisnica dva značajna dokumenta kojim se preuzimaju najbolje metode rješavanja pitanja naoružanja.

Hajder je pojasnio da je to metoda redukcije i dodao da OEBS posjeduje dovoljne kapacitete za podršku BiH kad je riječ o redukciji naoružanja u BiH uništavanjem.

Na današnjoj radionici rečeno je, između ostalog, da je Strategija kontrole malog oružja i lakog naoružanja u BiH za period od 2008. do 2012. godine rezultat analize iskustava iz prethodnog perioda i sagledavanja trenutnog stanja u ovoj oblasti, kao osnove za definisanje prioritetnih aktivnosti i nosilaca izvršenja pojedinačnih aktivnosti.

Tim dokumentom žele se razviti i unaprijediti kapaciteti BiH u oblasti kontrole malog i lakog naoružanja.

Radna konferencija biće nastavljena i sutra u hotelu "Pirg" u Etno selu "Stanišići" kod Bijeljine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: