Univerzitet u Sarajevu
0

Promovisani novi doktori nauka

FENA
Uz svečanost u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu danas je upriličena promocija novih doktora nauka.

Na čast doktora nauka promovisano je 11 kandidata, a podršku u svečanom činu došli su im pružiti članovi porodice te brojni prijatelji i kolege.

Na čast doktora tehničkih nauka promovisan je mr. Nasuf Hadžiahmetović, doktora ekonomskih nauka tri kandidata - mr. Emina Resić, mr. Elvir Čizmić te mr. Lutfi Joudah, doktora pravnih nauka mr. Haris Halilović, doktora bioloških nauka mr. Faruk Bogunić te na čast doktora književnohistorijskih nauka mr. Edin Pobrić.

Mr. Alma Granov promovisana je na čast doktora lingvističkih nauka, mr. Emledin Muratbegović doktora kriminalističkih nauka, mr. Jasmin Omeragić doktora veterinarskih nauka te mr. Dževada Sokolović na čast doktora šumarskih nauka.

Uspješan završetak obrazovnog procesa kojim su kandidati stekli znanje za dalje naučno djelovanje pozdravila je prorektorica za nauku Univerziteta u Sarajevu Slavenka Vobornik.

Naglasila je da su bh. visokoškolskim institucijama doktori nauka danas potrebniji više nego ikada, s obzirom na protekli rat te njihovu degradaciju i zaostajanje za ostalim svijetom.

Ona je potcrtala da je doktor nauka temelj progresa i faktor stabilnosti bh. društva u cjelini.

"Izuzetno smo ponosni jer smo mnogim bh. institucijama dali značajne stručnjake, istaknute naučnike, profesore i diplomante. Mnogi od njih stečeno znanje danas direktno ugrađuju u razvoj bh. društva, uvodeći ga tako u moderni svijet", kazala je.

Prigodni je govor Vobornik završila upozorenjem da se bh. društvo još više mora osloniti na kvalitetne doktorske studije, ali i jačanje istraživačkog potencijala da bi ubrzalo vlastiti razvoj i integraciju u evropske i svjetske obrazovne tokove.

U Rektoratu Univerziteta u Sarajevu do danas je diplomiralo oko 130.000 diplomanata, a doktoriralo, s današnjim kandidatima, 2.284.