BiH
132

Promovisani akademski muzičari i magistri umjetnosti akademije u Istočnom Sarajevu

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je promovisano 39 diplomiranih akademskih muzičara koji su studije završili po "bolonji", tri diplomirana akademska muzičara po starom programu, 11 magistara i dva magistra umjetnosti.

Dekan Muzičke akademije Dražan Kosorić istakao je da je ova akademija nosilac razvoja kulture i umjetnosti u istočnom dijelu Republike Srpske i jedan od najznačajnijih faktora kulturnog razvoja BiH u cjelini.

On je naglasio da je Muzička akademija postala respektabilna obrazovna institucija u regionu, zahvaljujući visokom profesionalizmu i kvalitetu nastavnog kadra i rezultatima u dosadašnjem pedagoškom i umjetničkom radu.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

"Muzička akdemija doprinijela je promovisanju Univerziteta, grada Istočno Sarajevo, Republike Srpske i BiH na međunarodnom planu, umjetničkim aktivnostima nastavnika i saradnika, nastupima i ostvarenim rezultatima studenata na najznačajnijim međunarodnim takmičenjima, članstvom u svjetskim umjetničkim asocijacijama, kao i ostvarivanjem aktivne saradnje sa prestižnim evropskim akademijama", naveo je Kosorić.

Prema njegovim riječima, Muzička akademija već ima značajne ljudske resurse, kao i institucionalni okvir za ostvarivanje najviših obrazovnih, umjetničkih i naučnih, ali i drugih ciljeva koji joj se u narednom periodu budu nametali kao imperativ.

On kaže da, osim redovnih aktivnosti, koncerata, takmičenja i drugih javih predstavljanja studenata i profesora, organizuju i predavanja i koncerte vrhovnih svjetskih pedagoga i umjetnika.

Kosorić je naglasio da studenti i profesori Muzičke akademije, osim na domaćim muzičkim manifestacijama i svečanim akademijama, učestvuju i na značajnim evropskim i svjetskim takmičenjima i osvajaju visoka priznanja promovišući Akademiju i Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

On je podsjetio da je Muzička akademija ove godine organizovala i koncerte profesora i studenata pod nazivom "Muzička akademija - univerzitetskim gradovima" u gradovima u kojima se nalaze fakulteti Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a drugi dio ove turneje planiran je u drugom semestru kada će se predstaviti publici u Trebinju, Brčkom i Foči.

Kosorić je napomenuo da je inicirano održavanje velikog humanitarnog projekta u toku 2016. godine za doprinos u izgradnji Sabornog hrama na Palama u kojem će učestvovati više od 30 profesora i studenata Muzičke akademije.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić čestitao je promovisanim diplomiranim akademskim muzičarima i magistrima umjetnosti, ističući da su dobijanjem diploma stekli mogućnost da rade posao za koji su se školovali.

Grujić je naglasio da je Muzička akademija doprinijela afirmaciji Univerziteta u Istočnom Sarajevu i ona je najbolji predstavnik Univerziteta u svijetu.

"Muzička akademija je postala biser koji će se i dalje njegovati i Univerzitet će podržavati njen dalji rad", rekao je Grujić.

Sanja Manov rekla je da je završila prvi ciklus studija na gudačkom odsjeku violu u Sarajevu, a odlučila je da školovanje nastavi na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu.

"Prezadovoljna sam znanjem koje sam dobila na ovoj akademiji zbog vrhunskih profesora i nadam se da ću i ja jednog dana postati dio ovog kolektiva", istakla je ona.

Nastava na Akademiji organizovana je na prva dva ciklusa studija na studijskim programima vokalno-instrumentalni i muzičko-pedagoško teorijski.

Studenti Muzičke akademije večeras će održati i novogodišnji koncert, kojim će završiti koncertne aktivnosti u ovoj godini.