{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Promovisana publikacija "SDP-prvih sto godina"

F
12.3.2009. u 16:11
0
0
Promovisana publikacija "SDP-prvih sto godina"
0
Promovisana publikacija "SDP-prvih sto godina"
Tribina o temi "100 godina socijaldemokratije i perspektive ljevice u BiH" i promocija publikacije "SDP-prvih sto godina" autora Nevena Anđelića održana je danas u Sarajevu u organizaciji Foruma Lijeve inicijative i SDP-a BiH.
Autor publikacije "SDP-prvih sto godina" Neven Anđelić kazao je da se tokom rada pitao o najboljoj definiciji socijaldemokratije.

- Njih je puno. Nije mi namjera bila opredjeljivati se za određeni pogled, već sam tražio najmanju zajedničku odrednicu koju bi ideje ljevice mogle sadržati i čini mi se da bi se u najkraćem moglo reći da su to socijalna pravda, jednakost i sloboda, kazao je Anđelić.

Dodao je da prilozi koji su objavljeni u ovoj publikaciji to potvrđuju i u njima je istinska vrijednost ove knjige.

- Pažljivom analizom i tumačenjem priloženih dokumenata moguće je steći ozbiljniji uvid u svjetska ideološka kretanja, kazao je, između ostalog, Anđelić.

Sveučilišni profesor Slavo Kukić rekao je da ideja socijalne demokracije, kao ideja društva jednakosti i socijalne pravde, nije ideja koja se može reducirati na tek jedno stoljeće. Dapače, interes za njom je mnogo stariji i korijeni te ideje su po sebi mnogo stariji.

Po njegovim riječima, socijaldemokracija u BiH, i kao ideja i kao pokret, nastaje na krilima evropske ideje socijalne demokracije. Posebno je, u tom kontekstu, apostrofirao snagu te ideje na tlu Njemačke od sredine 19. stoljeća.

- Iako se o organiziranom socijaldemokratskom pokretu govori tek od šestog mjeseca 1909. godine kada je formirana Socijaldemokratska stranka BiH, ideja socijalne pravde i jednakosti je i ovdje značajno starija. Na to se ukazuje i na prvim stranicama ove knjige, kazao je Kukić dodajući da autoru treba čestitati i konstatirajući da su ovakve studije najefikasnije sredstvo protiv zaboravljanja.

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija kazao je da je Anđelić pokušao da nam kaže kakav je njegov pogled na ono što se dešavalo u lijevom pokretu na ovim prostorima u 100 godina.

I onda je napravio jedan vrlo interesantan balans. Otprilike, jednu trećinu tog njegovog autorskog rada on ustvari govori o onome što se dešavalo u vrijeme kada su se stekli uvjeti za formiranje Socijaldemokratske stranke prije 100 godina i onda jednu trećinu vremena posvećuje praktično onome što se, možemo slobodno reći, okončava sa ZAVNOBiH-om i AVNOJ-em i okončava s krajem Drugog svjetskog rata, kazao je Lagumdžija.

A onda, dodao je on, dvije trećine svog teksta ustvari pokušava da nam kaže kako je on vidio, koji je to njegov kratki pogled na ono što se dešavalo recimo u proteklih 60 godina.

Predsjednik SDP-a je ukazao i na priloge koji se nalaze u knjizi, napominjući da se tu može naći izuzetno bogat opus dokumenata koje vrijedi vidjeti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: