{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Promovisan priručnik za pacijente "Hepatitis B i C“

S
19.6.2008. u 15:27
0
0
Promovisan priručnik za pacijente "Hepatitis B i C“
0
Promovisan priručnik za pacijente "Hepatitis B i C“
Priručnik za pacijente "Hepatitis B i C“, čiji je izdavač Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo, promovirali su danas mininistar Mustafa Cuplov, te autori Rusmir Mesihović, Edina Stević i Emina Kurtagić-Pepić. Ovom prilikom istaknuta je potreba testiranja na ovu bolest, jer se jedino na taj način može spriječiti, otkriti i na vrijeme liječiti.
"Ovaj priručnik je samo jedan od načina borbe sa hepatitisom, kao opštim javnim zdravstvenim problemom u cijelom svijetu, ali i kod nas. Osobe sa posebnim rizikom od hepatitisa B i C su oni koji su u ratnom periodu primali transfuzije krvi, ali i oni koji su bili operisani od 1992. do 1995 godine,“ pojasnio je ministar Cuplov.

Priručnik će biti od koristi kako oboljelima od hepatitisa tako i članovima njihovih porodica, jer između ostalog nudi informacije o specifičnostima bolesti, liječenju, ali i ishrani pacijenata.

"Rad na priručniku trajao je nekoliko mjeseci, a trudili smo se da zahvaljujući dosadašnjem radu sa pacijentima uvrstimo sve one informacije koje su im i potrebne, a pri tom da sadržaj prilagodimo prosječnim čitateljima ne koristeći se standardnom medicinskom terminologijom,“ rekao je jedan od autora Rusmir Mesihović.

Priručnik će biti distribuiran kroz zdravstveni sistem KS, a dijelom i kroz obrazovni sistem, odnosno osnovne i srednje škole na području Kantona Sarajevo. Ukoliko se ukaže potreba početni tiraž od 1900 primjeraka biće doštampan, a svi zainteresirani mogu ga pronaći i na internet stranici Kantona Sarajevo www.ks.gov.ba.

Procjenjuje se da je svaki 12. čovjek u cijelom svijetu inficiran hroničnim hepatitisom B ili C, tačnije oko 500 miliona ljudi na cijeloj zemlji. Na osnovu epidemiološke studije, smatra se da je u Bosni i Hercegovini trenutno oko 50.000 nosilaca virusa hepatitisa C i 40.000 hepatitisa B.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: