Univerzitet u Sarajevu
0

Promovirano osam professora emeritusa

FENA
Na čast professora emeritusa danas je u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu promovirano osam penzionisanih redovnih profesora ovog univerziteta.

Malobrojne goste pozdravio je prorektor Univerziteta u Sarajevu Hazim Bašić, naglasivši da su svi emeritusi danas okončali obrazovni process, ali i stekli uvjete za nastavak rada na visokoškolskim institucijama. On je izrazio nadu da će njihov naučni potencijal biti prepoznat i u drugim sferama društva.

Na čast professora emeritusa promovirani su profesor Ekonomskog fakulteta dr. Želimir Vučković te profesori Fakulteta političkih nauka dr. Vahid Kljajić, dr. Šefko Međedović te dr. Božidar Sekulić.

Posebnom odlukom Senata Univerziteta dodijeljena su zvanja profesora emeritusa i redovnim članovima Akademije nauka i umjetnosti BiH - profesorima Elektrotehičkog fakulteta Božidaru Matiću, Branislavi Peruničić i Ziji Pašiću te profesoru Stomatološkog fakulteta s klinikama Univerziteta u Sarajevu Berislavu Topiću.

Promocija professora emeritusa upriličena je u okviru programa obilježavanja 59. godišnjice Univerziteta u Sarajevu, koji će biti završen sutra akademijom.

Na Univerzitetu u Sarajevu do danas su u počasno zvanje emeritusa promovirana 84 penzionisana redovna profesora, oko 2.200 je doktoriralo, više od 4.000 magistriralo te više od 120.000 diplomiralo.

Professor emeritus je počasno zvanje koja se dodjeljuje zaslužnim redovnim profesorima Univerziteta u penziji. Oni su se posebno istaknuli naučnim ili umjetničkim radom, imaju posebne zasluge za razvoj i napredak Univerziteta te međunarodnu reputaciju na temelju priznate nastavne, naučne ili umjetničke izvrsnosti.