BiH
0

Promovirana "Tajna zvana Bosna" Alije Izetbegovića

NINA
Knjiga Alije Izetbegovića
Knjiga Alije Izetbegovića
Pred mnogobrojnim uzvnicima i poštovacima lika i djela prvog predsjednika Predsjedništva BiH, nedavno preminulog Alije Izetbegovića, u nedjelju uvečer u Narodnom pozorištu u Sarajevu promovirana je "Tajna zvana Bosna" - zbirka govora, intervjua, izjava i pisama Alije Izetbegovića iz razdoblja od 1989. do 1993.

Organizator promocije, aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić smatra kako je riječ o knjizi u kojoj su predstavljeni istiniti događaji u BiH.

«Knjiga govori o svemu onom najvažnijem što se događalo dok je Izetbegović bio predsjednik stranke i Predsjedništva bez ikakvih skraćivanja i uljepšavanja. Ta knjiga pokazuje da je Izetbegović želio državu ravnopravnih naroda i građana i gdje se poštuju ljudska prava i slobode. Ni u jednoj izjavi, ni u jednoj njegovoj rečenici nema mržnje ni netolerancije», kazao je Tihić u izjavi novinarima nakon promocije knjige.

Jedan od recenzenata zbirke Vladimir Premec ocijenio je knjigu jako zanimljivom samim tim što je razdoblje u kojem su dani govori i intervju bilo jako značajno za BiH s historijskog gledišta. «U tim godinama se uvodio više stranački sistem na području BiH, odnosno na području SFRJ. U tim godinama se otvorilo pitanje državnopravnog statusa BiH. Pažljivo sam analizirao one intervju i izjave Alije Izetbegovića koje se odnose na pitanje odgovornosti prema političkoj budućnosti BiH. Kao najvrjednije u knjizi istaknuo bih dio koji se odnosi na politički projekt koji je ponudio Alija Izetbegović, kao tadašnji stranački i državni lider, Parlamentu BiH, a to je da BiH krene putem nezavisnosti i suverenosti», rekao je Premec.

Abdulah Sidran, pjesnik i prijatelj Alije Izetbegovića, smatra da će ta dokumentacijska zbirka olakšati posao historičarima. «Ne samo da će im biti lakše raditi, nego smo taj postupak pisanja istinite historije ubrzali za barem koje desetljeće», mišljenja je Sidran.

Knjigu su priredili Nermin Šačić i Behrija Čehović, a recenzenti su Abdulah Sidran, prof. dr. Nikola Kovač, prof. dr. Vladimir Premec i prof. dr. Omer Ibrahimagić. Izdavač knjige je Stranka demokratske akcije.