Blago se ne može kupiti na eBayju
68

Promovirana prva avanturistička igrica "Potraga za blagom BiH"

Piše: A.Panjeta
Foto: A. Panjeta/Klix.ba (Foto: A. P./Klix.ba)
(Foto: A. Panjeta/Klix.ba)
U Mediacentru u Sarajevu je promovirana prva avanturistička edukativna igrica "Potraga za blagom BiH", kojom će djeca, mladi i svi koji to žele moći putovati kroz historiju BiH i kroz avanturu učiti o prošlosti, kulturi te pronaći sebe i prevazići predrasude.

"Raditi igricu u kojoj se bavimo kulturom i historijom BiH nije bilo nimalo jednostavno, ali mislim da je konačan rezultat i više nego dobar. Blago koje će oni koji igraju igricu otkriti na kraju nije nešto što se može kupiti ili prodati na eBayju, sam cilj igrice je putovanje kroz historiju i kulturu na kraju kojeg se otkriva da je izgubljeno blago BiH duhovno, a ne materijalno", kazao je na promociji scenarist igre Alen Tatić.

Kako bi igra bila što vjerodostojnija i u potpunosti u službi edukacije i razvoja djece, kao konsultanti su na njoj radili stručnjaci, od pedagoga do historičara i teoretičara religije.

"Igra sama po sebi ne može razbiti predrasude, ali može one koji je igraju potaknuti da ih sami razbiju. Svugdje u svijetu u normalnim državama kultura i historija su sestre koje se nadopunjuju, ali ako se njihova uloga postavi pogrešno, kao što je to čest slučaj kod nas, onda imamo komplikacije", kazao je Marko Antonio Brkić, direktor Interreligijskog instituta BiH i konsultant na izradi igre te je dodao kako se nada da je ovo tek prva verzija igre.

Kako je pojasnila Nineta Popović iz UNICEF-a, igricu su prije promocije testirali njeni krajnji korisnici - djeca, a odobrila ju je i formalna grupa obrazovanih stručnjaka iz BiH.

"Igricu su podržali i pedagozi i prosvjetni radnici, tako da će se moći koristiti kao nadopuna postojećim nastavnim planovima s obzirom na to da djeca kroz ovu igru na zabavan način mogu učiti o historiji i kulturi BiH. Blago naše zemlje je prirodno bogatstvo koje treba tražiti i pronaći te uložiti u budućnost", kazala je Nineta Popović.

Svi koji žele ući u avanturu i tragati za izgubljenim blagom BiH igru mogu igrati na www.potraga.ba, a za djecu koja nemaju pristup internetu igrica će biti osigurana na CD-ovima, koji će biti besplatno podijeljeni po školama. Igrica je jedan od proizvoda kampanje koju je proveo UNICEF u okviru Programa MDGF Kultura za razvoj.