|

Promovirana monografija "35 godina Univerziteta u Tuzli"

Promovirana monografija "35 godina Univerziteta u Tuzli"
0
S
Piše: D. Brkić
16.3.2012. u 12:20
0
komentara
0

dijeljenja
Univerzitet u Tuzli je promovirao monografiju "35 godina Univerziteta u Tuzli" i "Bibliografija doktorskih disertacija 1962. - 2011.". Djela su nastala na Univerzitetu u Tuzli, a riječ je o prvim izdanjima takve vrste tuzlanske akadamske zajednice.
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis Foto: Darko Zabuš/Fotoservis

Monografija "35 godina Univerziteta u Tuzli" će uskoro biti prevedena na engleski jezik, a monografija donosi pregled najznačajnijih trenutaka u razvoju Univerziteta, od njegovog osnivanja, kontinuiranog rasta, transformacije i integracije, do osvrta na aktuelni Univerzitet, ali i viziju njegovog napredovanja.

Monografija je urađena na 160 stranica, a bogato je opremljena propratnim fotografijama. U uvodu monografije je rečeno:

Foto: Darko Zabuš/Fotoservis Foto: Darko Zabuš/Fotoservis

"Osvrćući se na prošlost spoznajemo da samo prave vrijednosti traju i da vremenom dodatno potvrđuju svoj značaj. Jer, univerzitet je ustanova koja je po svojoj prirodi istovremeno i konzervativna i avangardna sredina, ambijent stalnog preispitivanja i stalnog susreta s novim izazovima… Univerzitet u Tuzli su činili i čine ljudi – deseci hiljada studenata i hiljade zaposlenih koji su svojim radom kreirali ono što danas prepoznajemo u ovoj važnoj instituciji."

Kada je riječ o "Bibliografiji doktorskih disertacija 1962. - 2011.", naznačeno je kako je razvoj svakog univerziteta nezamisliv bez naučno-istraživačkog rada. Bibliografija donosi pregled upravo tih naučnih činjenica tokom 50 godina i po svom ustrojstvu predstavlja jedinstven i vrlo važan temelj za daljnja istraživanja.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.