Sarajevo
0

Promovirana knjiga "Ženska strana rata"

FENA
Promocija knjige "Ženska strana rata" u izdanju mirovne grupe "Žene u crnom" iz Beograda održana je danas u Sarajevu.

"Ženska strana rata" je knjiga-zbornik autentičnih svjedočenja žena o ratovima koji su vođeni na tlu nekadašnje Jugoslavije od 1991. do 1999. godine.

Knjiga sadrži svjedočenja, iskaze, pisma i sjećanja koja prikazuju specifičnost stradanja žena u ratu, kao i njihovu hrabrost i snagu da prevaziđu ratne traume i uspostave normalan život.

Zbornik "Ženska strana rata" rezultat je jednogodišnjeg istraživanja koje su realizirale "Žene u crnom". Kreiranje ovog zbornika ostvareno je uz regionalnu saradnju s ženskim nevladinim organizacijama i grupama za ljudska prava, kao i pojedinkama i pojedincima koji su nesebično pomogli.

Glavno predstavljanje knjige bilo je pozorišna izvedba "Prelazeći liniju" u izvedbi DAH Teatra iz Beograda. Predstava je zasnovana na tekstovima iz knjige "Ženska strana rata". Cilj predstave je da pokrene pitanja suočavanja s prošlošću na našim prostorima, kao prvom koraku u pravcu mogućeg pomirenja i iscjeljenja.

Lina Vušković iz organizacije "Žene u crnom" je istaknula važnost bilježenja ženskih priča, napominjući da su to svjedočenja žena o ličnim iskustvima koja su imale u toku ratova. Dodala je kako ona najviše cijeni direktno lično iskustvo i to smatra najvrijednijim dijelom istine.

"Naš je stav da ta snaga direktne riječi je jača od bilo kakvih interpretacija. Zato su u ovoj knjizi isključivo u prvom licu sve priče, nema nikakvih komentara, niti zloupotreba, niti interperatcija. To je knjiga regionalnog karaktrera, tako je i nastala, tu su priče koje smo mi uspjele da sakupimo za godinu dana", kazala je Vušković.

Moja lična želja je, dodala je ona, da to bude podsticaj ženama da govore, da razvijaju solidarnost između sebe bez obzira na mjesto gdje žive, porijeklo, vjeru, političku opredjeljenost...

Rediteljka DAH teatra iz Beograda Dijana Milošević je kazala da su na poziv "Žena u crnom" da naprave promociju knjige "Ženska strana rata", s obzirom da su pozorišna trupa, napravile promociju u svom stilu.

"Smatrali smo da pozorište ima tu moć direktnog kontakta, direktnog djelovanja, direktnog prisustva ljudskog bića na sceni koje je daleko veće nego kada neko samo uzme pa pročita knjigu", kazala je Milošević.

Prema njenim riječima, knjiga je jako značajna zato što predstavlja zbirku autentičnih glasova žena iz cijele bivše Jugoslavije koje su prošle kroz strašno iskustvo rata.

"Nama je, prije svega, motivacija da radimo ovu predstavu bila tužna činjenica da kod nas u Srbiji proces suočavanja s prošlošću i s onim šta je urađeno u naše ime još uvijek nije počeo, to jest nije počeo na zvaničnom nivou. Iako se dešava, dešava se u našim krugovima nevladinih organizacija", kazala je Milošević.