BiH
0

Promovirana knjiga "Kako spriječiti, kako liječiti osteoporozu"

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Knjiga "Kako spriječiti, kako liječiti osteoporozu", autora prof. dr. Dijane Avdić i dr. Edina Buljugića promovirana je sinoć u Sarajevu u okviru Svjetskog dana borbe protiv osteoporoze.

Knjiga je vodič kroz tu bolesti, počevši od njenog definiranja, dijagnostike do detaljno objašnjenog načina ishrane, kao i vježbi koje pomažu u prevenciji i terapiji osteoporoze. Ta knjiga je uspjela sveobuhvatno prezentirati osteoporozu kao bolest značajnu za savremenog čovjeka i društvo u cjelini.

Autori su istaknuli činjenicu da prevenciju osteoporoze treba početi već u djetinjstvu, a promotor prof. dr. Nedžad Mulabegović kazao je da je cilj promocije alarmirati javnost o toj bolesti da bi bile smanjene kliničke, socijalne i ekonomske posljedice.

Iako od osteoporoze boluju najčešće žene ni muška populacija nije pošteđena te bolesti koju još nazivaju tihi kradljivac kostiju. Procjena je da od osteoporoze boluje najmanje 200 miliona osoba u svijetu.

Pokrovitelj promocije knjige "Kako spriječiti, kako liječiti osteoporozu" je farmaceutska kompanija Hoffmann-La Roche Ltd. Basel, Predstavništvo za BiH u saradnji s Ljekarskom liječničkom komorom Kantona Sarajevo i Međukantonalnom farmaceutskom komorom.