Novo iz Elektoprivrede BiH
0

Promocija sredstava za smirenje uz račune?

Piše: A. Panjeta
Na računima za električnu energiju osim vrtoglavih cifri s prednje strane, potrošači električne energije u FBiH imaće priliku da 'uživaju' u reklamama na poleđini svojih računa.

Elektroprivreda BiH objavila je javni poziv za iskazivanje interesa za korištenje računa za električnu energiju radi oglašavanja.

"Elektroprivreda BiH snabdijeva električnom energijom 683.000 kupaca na području FBiH. Od toga se na domaćinstva odnosi 626.500, a na ostale kategorije 56.500 kupaca. Svakom od ovih kupaca jednom mjesečno se dostavlja račun za električnu energiju, što znači da se u toku godine dostavi najmanje 8.196.000 računa", stoji u javnom pozivu obrazloženje zbog čega bi firme svoje proizvode ili ponudu trebali reklamirati na računima za struju.

Iz EP BiH nude mogućnost štampanja oglasa na poleđini računa formata A4 sa ekskluzivnim pravom samo za jednog oglašivača, ili manje formate u kombinaciji sa drugim oglašivačima. Između ostalog, daju i mogućnost 'kantonalnog' reklamiranja te usmjeravanje reklama na pojedine kategorije: "Za različite vremenske periode i sa opcijom usmjeravanja samo na određene kategorije kupaca električne energije i različite kantone u FBiH", stoji u javnom pozivu.

Iz Elektroprivrede još ne žele govoriti o tačnom datumu početka ovakvog reklamiranja, s obzirom da čekaju koje će firme i institucije pokazati eventualni interes. Iz Elektroprivrede očekuju da će najviše interesovanja pokazati banke, osiguravajuća društva i veliki trgovinski lanci.

Da li će na računima 'sijevnuti' reklame za pivo ili kondome još niko sa sigurnošću ne može ustvrditi, mada prema nekim 'stidljivim' najavama do toga neće doći jer će se oglašavanje navodno bazirati na 'informativnim' kampanjama.

S obzirom da se početkom naredne godine očekuje poskupljenje struje, možda bi najbolje bilo da uz račune dobijemo reklame za kvalitetna sredstva za smirenje, a ukoliko bude dozvoljeno reklamiranje piva, poklanjamo im besplatan slogan: "Račun za struju vam je previsok? Popijte pivo, iskulirajte!".