{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Promocija publikacije 'Stari i umjetnički zanati u BiH' na GAST-u

F
FENA
21.3.2012. u 11:59
0
0
Promocija publikacije 'Stari i umjetnički zanati u BiH' na GAST-u
0
Promocija publikacije 'Stari i umjetnički zanati u BiH' na GAST-u
U sklopu aktivnosti Udruženje obrtnika "Stari i umjetnički zanati" Tuzla, ovih dana iz tiska je izašla publikacija "Stari i umjetnički zanati u Bosni i Hercegovini" autora Mehmeda Pargana.
Svoje prvo predstavljanje publikacija će imati sutra na Sajmu GAST 2012. u Splitu. Kako je u uvodu publikacije napisao autor Mehmed Pargan, znanstveno-tehnološka revolucija kojom je obilježeno dvadeseto stoljeće dovela je u Bosni i Hercegovini, kao i u svijetu, do gašenja i odumiranja brojnih zanata. Zanatski rad zamijenile su manufakture, tvornice, automatizirana, pa čak i robotizirana proizvodnja.

Istina zakašnjeli tehnološki dolazak revolucije u BiH imao je, za razliku od razvijenih zemalja, "dobre" strane, jer je neke zanate očuvao do danas.

"Prvo dsetljeće novog milenija obilježena je potrebom i intencijom brojnih neovisnih grupa, uz simboličnu, ali ipak važnu podršku države, i nesebičnu podršku međunarodnih institucija, da sačuvaju postojeće zanate i pokušaju oživjeti odumrle", istakao je Pargan te dodao da je i ovaj napor, kreiranja izdanja o starim i umjetničkim zanatima i zanatlijama Tuzlanske regije, ali u povijesnom i administrativno-teritorijalnom kontekstu cijele Bosne i Hercegovine, pokušaj davanja jednog takvog doprinosa.

Pripremi ove knjige prethodilo je opsežno i dugotrajno istraživanje redakcije koja je radila na prikupljanu potrebnih podataka, a pod uredničkom palicom Rasima Hamidovića. Cilj je bio napraviti publikaciju koja će sadržavati informativno-edukativni sadržaj, imena i adresa zanatlija koji još egzistiraju na području tuzlanske regije. Publikacija je objavljena uz finansijsku podršku USAID-Sida FIRMA projekt BiH, Ministarstva razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona, Općine Tuzla i Obrtničke komore TK.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: