BiH
0

Promocija priručnika o zaštiti djece od trgovine ljudima

FENA
Ured državnog koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalne imigracije u BiH i Save the Children Norway Regionalna kancelarija za jugoistočnu Evropu promovirat će sutra u Sarajevu Priručnik za službenike zaposlene u tužilaštvu, policiji, socijalnim i zdravstvenim institucijama - zaštita djece od trgovine ljudima.

Na promociju Priručnika pozvani su relevantni predstavnici (policija, socijalni radnici i zdravstveni radnici) iz oba bh. entiteta koji su sudjelovali u pripremi prvog ovakvog priručnika u BiH.

Ovo je svakako prvi korak ka jedinstvenoj i organizovanoj zaštiti djece od trgovine ljudima.

Iz Ureda državnog koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalne imigracije ističu da je praksa pokazala da je rad na suzbijanju trgovine ljudima nemoguć bez educiranih profesionalaca koji se svakodnevno susreću s potencijalnim aktualnim žrtvama trgovine, te je to navedeno kao razlog za izradu Priručnika.

"Dokument je, u suštini, vodič za profesionalce i daje im konkretne upute o tome kako postupiti ukoliko se suoče sa žrtvom trgovine, te kako raditi s rizičnim skupinama djece s ciljem prevencije te pojave", navodi se.

Taj dokument definiran je kao polazni osnov za prepoznavanje djece žrtava trgovine ljudima. Pruža potpuni uvid u način na koji državni službenici, zaposleni u policiji, zdravstvu, socijalnim i drugim službama treba da djeluju i postupaju kad je trgovina djecom u pitanju.

Naglašava se da trgovina djecom predstavlja jedan od rastućih problema u regionu. Prema posljednjem izvještaju o trgovini djecom, koji je proveo Save the Children Norway, UNICEF i drugi dostupni izvori u BiH, Bosna i Hercegovina je na putu negativnog “progresa” u smislu da nije samo tranzitna država već sve više postaje “država porijekla” djece koja postaju žrtvama trgovine.

Prema Izvještaju Ureda državnog koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalne imigracije o stanju trgovine ljudima u 2005. godini broj domaćih žrtava trgovine je u porastu u odnosu na prethodne godine.

"Zabrinjava i činjenica da je 20 posto, od ukupnog broja identificiranih žrtava u 2005., imalo manje od 18 godina. Institucije koje moraju djelovati sinhronizovano nisu povezane niti razmjenjuju informacije, što dodatno otežava situaciju, a posljedice po dijete su nesagledive", navodi se.

Dodaje se da većina institucija, koje rade na rješavanju tih problema, nemaju neophodne ljudske resurse niti metodologiju rada u potpunosti prilogođenu potrebama djece.