{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Promocija knjige "Najsramniji trenutak; Britanija i uništavanje Bosne"

15.2.2003. u 01:32
0
0
Promocija knjige "Najsramniji trenutak; Britanija i uništavanje Bosne"
0
Promocija knjige "Najsramniji trenutak; Britanija i uništavanje Bosne"
Gost svečane promocije "Najsramniji trenutak; Britanija i uništavanje Bosne" koja će se u organizaciji Buybooka održati u Umjetničkoj galeriji BiH u srijedu, 19.02.2003. godine biće sam autor, Brendan Simms, profesor na Univerzitetu Cambridge...
Nakon ove prijeko potrebne knjige neminovno će se promijeniti slika o ulozi međunarodne zajednice u slučaju agresije na Bosnu: Brendan Simms ubjedljivo demonstrira da je ono što je godinama nazivano njenim kolektivnim «neuspjehom» i «lutanjem» – sve do trenutka značajnijeg uključivanja Clintonove administracije pri sklapanju Washingtonskog i, kasnije, Daytonskog mirovnog sporazuma – u biti bila svjesna i odlučna (iako posve promašena) politika samo jedne, britanske konzervativne vlade, politika koja je bila tvrdoglavo i beskompromisno (a na trenutke i opsesivno) usmjerena ka nametanju tripartitne etničke podjele Bosne, bez obzira na cijenu. Što je najvažnije, ovako radikalan zaokret u tumačenju uloge stranih činilaca u ratu protiv Bosne autor je utemeljio na tvrdim, neoborivim historijskim činjenicama, dosljedno insistirajući samo na njima, a da pri tome ni jednog trenutka nije prešao tanku liniju između pažljivog, skrupuloznog redanja historijskih događaja i spekuliranja o motivima kojima su se rukovodili njihovi učesnici. Tako ova knjiga, makar i po cijenu da čitaocu uskrati uživanje u dubljoj analizi ideja i postulata kojima se rukovodila vanjska politika tadašnje britanske vlade, nikada ne zapada u opasnost da bude brzopleto svrstana u kategoriju djela koja u današnje doba već rutinski, unaprijed bivaju okvalificirana sveprisutnom (i podjednako ispraznom) frazom «teorija zavjere». Uistinu, u obilju historijskih podataka kojima Simms prosto zasipa čitaoca teško je pronaći i najmanji trag bilo kakve teorije koja bi objašnjavala tadašnju dominantnu političku praksu: ono što se pred čitaocem neprekidno smjenjuje jesu samo gole činjenice koje jednostavno ali neumoljivo svjedoče o političkoj praksi koja bi se doista mogla nazvati zavjerom protiv samog koncepta historijskog opstojanja Bosne (pa i protiv njenog pukog fizičkog opstanka), kada bi za tim uopće bilo ikakve potrebe. Jer, postupci i izjave glavnih protagonista ove propale politike, koju autor naziva najsramnijim trenutkom u britanskoj novijoj historiji, jednom poredani u logičnu cjelinu, nužno govore sami za sebe. Jednako kao što sama za sebe govori činjenica da su svi oni – i Douglas Hurd, i Malcolm Rifkind, i John Major, i David Owen – već potonuli u potpuni politički zaborav.


"Britanski historičar Brendan Simms, poznat po svojim radovima iz povijesti napoleonske i postnapoleonske Evrope, u ovoj je odvažnoj polemičkoj naraciji raskrinkao svu bijedu britanske politike u Bosni i na Balkanu 1990-ih godina. Simms razotkriva do koje je mjere London otvarao vrata velikosrpskoj politici i štitio Beograd i njegove bosanske eksponente u diplomatskoj i vojnoj agoniji oko zapadnog odgovora na izazov destrukcije bosanske države i društva. Posebno su važna njegova zapažanja o aroganciji i neznanju britanskih «stručnjaka», te o kontinuitetu umišljene superiornosti i cinizma jedne posustale elite. Simmsova monografija, uz ranije doprinose Marka Almonda i londonskog kruga Bosanskog instituta, svjedoči da, unatoč svemu, postoji i ona samokritična «druga Britanija», primjerna koliko i neslužbena, koja nije odustala od «fair playa». Ova je knjiga obavezno štivo za svakoga tko bi želio izbjeći pretjeranosti svake apriorne osude zapadne politike, ali ujedno i nekritično veličanje Zapada."
Prof. dr. Ivo Banac, Sveučilište Yale, SAD

"Najbolja vrsta polemičke knjige: teško optužujuća, dobro dokumentirana i stimulirajuća, analitična, a ne senzacionalistična."
Alan Judd, Sunday Times

"Ovo je knjiga o tome kako je britanska politička elita puzala pred srbijanskim diktatorom-ubicom, Slobodanom Miloševićem ... U njoj je optužba protiv britanske države tako potpuna i neumoljiva, da sam, čitajući je, poželio da bacim svoj pasoš na najbližu hrpu smeća."
Marcus Tanner, Independent

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da imate šansu biste li se iselili iz BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: