Sarajevo
0

Promocija knjige "Karkin - biografski zapisi sarajevskog advokata"

FENA
U Narodnom pozorištu Sarajevo 4. aprila bit će promovirana knjiga Fahrije Karkina i Adnana Buturovića "Karkin - biografski zapisi sarajevskog advokata".

Knjigu će predstaviti autor Fahrija Karkin i koautor Adnan Buturović, a promotori su Begzada Gavrankapetanović-Salihagić, predsjednica Kantonalnog suda u Sarajevu, te Ahmed Žilić, advokat. Moderator je Gradimir Gojer, saopćeno je iz TKD Šahinpašić.

"Knjiga kolege Karkina na poseban način postavlja pitanje i otvara jednu veliku dilemu advokatske etike: prisustva "advokata u čovjeku" i "čovjeka u advokatu". Nepretenciozno napisana, ovo je poštena, hrabra, provokativna i inspirativna knjiga", riječi su Ahmeda Žilića.

"Kao i mnogi drugi kolege, nisam vjerovala u tačnost većine optužbi koje su Fahriji Karkinu pred vojnim sudom stavljene na teret. S velikim olakšanjem, a mislim da dijelim mišljenje i drugih cijenjenih kolega, dočekala sam njegov izlazak iz zatvora i povratak u našu profesionalnu pravnu struku i zajednicu. Moj odnos prema Fahriji, kao ni njegov odnos prema meni, a vjerujem ni prema drugim ljudima u zgradi suda, nije se promijenio. To je u velikoj mjeri i posljedica njegove životne filozofije koja provijava i u ovoj knjizi: Ne zaboraviti, ali se ne svetiti", kaže Begzada Gavrankapetanović-Salihagić.

Pisac i novinar Ahmed Burić smatra da "ono što uzbuđuje čitalačko iskustvo i čini da se knjiga 'Karkin' čita u dahu jeste preciznost kojom se oslikavaju pojedina vremena".

U tom smislu, zaključio je, ova knjiga je sociološka i mentalitetska studija par excellence.