Tuzla
0

Promocija knjige "Autohtone jabuke i kruške sa prostora Bosne i Hercegovine"

Sarajevo-x.com
U Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla, u srijedu 31. marta u 13 sati u velikoj sali Komore), bit će održana promocija knjige pod nazivom "Autohtone jabuke i kruške sa prostora Bosne i Hercegovine", autora Vahida Beširevića.

U knjizi je prikupljeno veliko bogatstvo preko devedeset naziva i sistematski obrađenih autohtonih sorti jabuka i krušaka, a na osnovu istraživačkog rada na očuvanju autohtonih voćnih vrsta u našoj zemlji u posljednjih petnaestak godina.

Svaka od obrađenih sorti govori o inventivnosti i mudrosti našeg čovjeka, jer su osim u prirodi prisutni u tradicionalnom vezu ili bakrorezu. Knjiga je pisana tako da može od velike koristi biti istoričarima, geografima, biolozima, oplemenjivačima i genetičarima. Autor u knjizi nudi, o svim sortama voća koje je obradio osnovne podatke – porijeklo, nazive koji se koriste u narodu, opće osobine, osobine ploda, stabla, dobre i loše osobine. Značajno je istaći očekivanja promotora da će knjiga omogućiti zadržavanje bogatstva koje imamo na području Bosne i Hercegovine, te da naučnim putem, ukrštanjem sa poznatim sortama, autohtone jabuke i kruške postanu otporne na klimatske uslove i štetočine.

Na promociji u Komori o svim značajnim aspektima ovog izdavačkog poduhvata govorit će promotori prof.dr. Dževad Jerebica iz Sarajeva i autor knjige Vahid Beširević. Organizator promocije je Kantonalna privredna komora Tuzla a kompletan projekat, nastanka i promocije knjige čiji je izdavač "Harfo-graf" Tuzla, podržalo je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, saopšteno je iz Kantonalne privredne komore Tuzla.