BiH
0

Promocija diplomiranih ekonomista i magistara u Istočnom Sarajevu

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je promovisana devetnaesta generacija diplomiranih ekonomista, petnaesta generacija magistara ekonomskih nauka i druga generacija magistara ekonomije.

Dekan Ekonomskog fakulteta Ljubiša Vladušić naveo je da je ukupno promovisano 37 diplomiranih ekonomista, dva magistra ekonomskih nauka i devet magistara ekonomije koji su studije drugog ciklusa okončali po novom programu.

On je napomenuo da su im u maju dodijeljene diplome, a da Fakultet godišnje promoviše 140 do 150 diplomiranih ekonomista.

Prema Vladušićevim riječima, dodjela diploma organizovana je povodom Dana fakulteta, što je prilika da se podsjeti i na postignute rezultate i istakne šta se planira uraditi u budućnosti.

"Važno je da smo uspjeli obezbijediti kontinuitet saradnje između fakulteta i akademske zajednice sa realnim sektorom, odnosno privredom. Time se ponosimo jer imamo dosta sporazuma, a kao pozitivan primjer, zbog našeg studijskog programa za turizam, ističem sporazume sa Olimpijskim centrom Jahorina i hotelima na ovoj planini", rekao je Vladušić.

On je naglasio da je u ekonomskom smislu vrlo važno istaći saradnju sa komercijalnim bankama, volontiranje studenata i mogućnost zapošljavanja.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

Prema njegovim riječima, svi oni koji diplomiraju i magistriraju mogu ostati članovi Asocijacije "Alumnija" jer je cilj ovog fakulteta da, osim obrazovanja u prvom i drugom ciklusu studija, obezbijedi cjeloživotno učenje i u tom smislu za istraživačke projekte ovaj fakultet angažuje svoje bivše studente u projektima prekogranične saradnje.

"Mi uskoro otvaramo i treći doktorski ciklus studija i moći ćemo da omogućimo mladim ljudima koji se školuju na ovim područjima da na fakultetu doktoriraju i po Bolonji", rekao je Vladušić.

Diplomirana ekonomistica Milica Bojat istakla je da je ostvarila prosjek od 9,83 uz dosta rada i odricanja, ali da se isplatilo.

"Svaki mladi čovjek treba da ulaže u sebe i svoje znanje jer jedino tako može težiti ka zaposlenju", rekla je Bojat, dodavši da je trenutno student master studija i da se trudi da objavljuje naučne radove i redovno prisustvuje seminarima u cilju postizanja većeg znanja.

Nikolina Pandurević istakla je da je trebalo dosta truda i rada da bi danas dobila diplomu magistra ekonomije i da se nada da će uskoro pronaći i posao.