BiH
0

Promocija Bijambara kroz autentične proizvode i suvenire

FENA
Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo u saradnji sa Centrom za okolišno održivi razvoj (COOR) iz Sarajeva implementira projekt „Lokalna zajednica u turističkoj promociji Zaštićenog pejzaža Bijambare”.

Cilj projekta je podsticanje poduzetništva lokalnog stanovništva Crnoriječke visoravni i šire regije u sektoru turizma, kao i promoviranje Bijambara kao turističke destinacije.

S tim u vezi, predviđeno je aktivno uključivanje lokalnog stanovništva u izradi originalnih turističkih suvenira „Zaštićenog pejzaža Bijambare“.

Kako bi mještane upoznali sa aktivnostima projekta, te pripremili liste domaćinstava zainteresiranih za učešće u projektu, tim stručnjaka iz COOR-a održao je radni sastanak u prostorijama MZ Srednje i Kamenice, a potom i obišao dijelove sela Kamenice i Nišići.

Naredna aktivnost predviđena projektom je održavanje radionice na kojoj bi se učesnici obučili za izradu predmeta od drveta, vune i drugih proizvoda, a potom i održavanje radionice za prikupljanje izrađenih oglednih predmeta. Za njihovu izradu materijal će biti obezbijeđen.

Osim toga predstavnici COOR-a će tokom projekta ostvariti kontakt sa proizvođačima. Na završnoj manifestaciji koja će na kraju projekta biti upriličena na Bijambarama, učesnici će javnosti predstaviti izrađene suvenire, kao i lokalne prehrambene proizvode, saopćeno je iz Pres-službe Kantona Sarajevo.