Uskoro i u BiH
0

Promjenom operatera zadržava se stari broj

Sarajevo-x.com
Pretplatnici operatera mobilne telefonije u BiH mogli bi uskoro da prelaze iz jedne mreže u drugu, a da zadrže svoj stari broj, saznaju "Nezavisne novine".

Naime, prema nezvaničnim informacijama iz Ministarstva transporta i komunikacija BiH, koje prenose "Nezavisne", Vijeće ministara će vrlo brzo razmatrati Pravilo o prenosivosti telefonskih brojeva.

Pravilo predviđa da će pretplatnik, recimo, "BH Mobilea" moći preći u "M:tel" mrežu uz zadržavanje starog 061 broja, i obrnuto.

U članu tri ovog pravila, koji je u posjedu "Nezavisnih", predviđeno je da, pored mobilnih, također i operateri u fiksnoj mreži omoguće pretplatnicima prilikom promjene operatera da zadrže postojeći telefonski broj na određenoj geografskoj lokaciji, ukoliko to zatraže.

Iz Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK) je potvrđeno da su Pravilo 32/2008 proslijedili Vijeću ministara i da operateri imaju rok do ljeta da se tehnički pripreme.

Aida Halilović, portparol "M:tela", potvrdila je da će do 1. jula sve biti spremno za primjenu novog pravila.

"Od strane sva tri operatera se očekuje da razrade tehnička rješenja za primjenu i možemo reći da su sva tri operatera u istoj situaciji po pitanju tehničke spremnosti. Naše tehničke kapacitete ćemo pripremiti u skladu sa zadatim obavezama i poštujući rokove", rekla je Halilovićeva za "Nezavisne".

Nađa Lutvikadić, portparol "BH Telecoma", navela je da će i oni biti spremni da na vrijeme pruže tu uslugu zainteresovanim korisnicima.

"Ovo pravilo će na nas utjecati tako da ćemo zasigurno zadržati sve svoje korisnike, a daćemo takvu ponudu u 'BH Mobileu' da smo sigurni da ćemo privući i korisnike druge dvije mreže", rekla je Lutvikadićeva.

I u "Telekomu Srpske" i u "BH Telecomu" su potvrdili da se radi na utvrđivanju taksi koje će biti naplaćivane pretplatnicima koji budu mijenjali mreže u skladu s pravilom.

U ovom dokumentu je predviđeno da taksa ne smije biti veća od 30 maraka, koja se raspoređuje između operatera davaoca broja i operatera primaoca broja, s tim da je omogućeno da operater primaoc broja može pretplatnika osloboditi plaćanja naknade.

U Evropi je Pravilo o prenosivosti brojeva već nekoliko godina na snazi i dovelo je do veće konkurencije među operaterima i do poboljšanja kvaliteta i smanjenja cijena.

U Njemačkoj, na primjer, operateri mobilne telefonije "D1", "D2 Vodafone" i "E-Plus" prelazak pretplatnika naplaćuju 24,95 eura, dok mobilni operater "O2" promjenu naplaćuje 22,50 eura. "O2" je, na primjer, u početku pretplatnike koje je "preoteo" drugim mrežama nagrađivao kreditom od 25 eura.

Pored pozitivnih, mogućnost promjena broja ima i jednu negativnu posljedicu. Više neće biti moguće utvrditi po predbroju čiji je neko pretplatnik, pa je moguće je da se plaća skuplji telefonski razgovor ako se zove taj broj iz druge mreže. Stoga će se korisnici morati informisati direktno kod operatera u čijoj je mreži pomenuti pretplatnik.