{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Promjene Ustava na bazi Daytona i bez oslanjanja na "aprilske amandmane"

F
11.2.2008. u 17:13
0
0
Promjene Ustava na bazi Daytona i bez oslanjanja na "aprilske amandmane"
0
Promjene Ustava na bazi Daytona i bez oslanjanja na "aprilske amandmane"
Lideri šest parlamentarnih stranka iz Republike Srpske postigli su danas tokom razgovora s predsjednikom RS-a Rajkom Kuzmanovićem visoki stepen saglasnosti o načinu na koji će biti vođeni razgovori o ustavnim promjenama u BiH koji se moraju odvijati u institucijama RS-a i BiH te na bazi Daytonskog sporazuma.
Kuzmanović je nakon sastanka rekao da je zaključeno da je Ustav BiH moguće mijenjati samo u amandmanskoj formi, jer za donošenje novog ustava ne postoji politička spremnost.

Postignuta je i saglasnost, kako je naveo, da se u eventualnim ustavnim promjenama više ne može oslanjati na „aprilski paket ustavnih amandmana“, da on više de fakto ne postoji i ustavne promjene treba da počnu od početka.

Lideri šest srpskih parlamentarnih stranaka, Milorad Dodik (SNSD), Mladen Ivanić (PDP), Mladen Bosić (SDS), Milanko Mihaljica (SRSRS), Petar Đokiću ime SPRS i Marko Pavić (DNS) zaključili su na sastanku kod Kuzmanovića da se sve eventualne izmjene Ustava BiH moraju zasnivati na dejtonskim osnovama i po strogo utvrđenoj proceduri.

"To znači da se u razgovore o ustavnim promjenama ne mogu miješati predstavnici međunarodne zajednice niti u procesu donošenja odluka može biti preglasavanja“, rekao je Kuzmanović.

Nakon ovog sastanka novinarima se obratio samo predsjednik RS-a, a nije bilo dozvoljeno postavljati pitanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: