Pripremite kišobrane
789

Promjena vremena u narednih 15 dana: Sunce i vrućine zamijenit će pljuskovi i niže temperature

E. Sk.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Nakon velikih vrućina i temperatura koje su dosezale do čak 35 stepeni Celzijusa, na jugu i preko 40 stepeni, u našoj zemlji se u narednim danima očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda u BiH (FHMZ), nestabilno vrijeme zadržat će se narednih 15 dana, kada će bh. građani osjetiti znatno niže temperature.

Tako će u srijedu tokom dana padati kiša, praćena pljuskovima i grmljavinom, dok se krajem dana očekuje prestanak padavina i smanjenje oblačnosti. Jutarnja temperatura zraka bit će većinom između 11 i 17 stepeni Celzijusa, na jugu zemlje do 20, dok će najviša dnevna temperatura zraka iznositi između 19 i 25 stepeni Celzijusa, a na jugu zemlje do 29 stepeni.

Jednako promjenljivo vrijeme zadržat će se i u četvrtak te petak, kada će biti umjereno do pretežno oblačno. Tokom dana, u Bosni i sa slabom kišom ili kratkotrajnim pljuskom. Jutarnja temperatura zraka iznosit će između 14 i 20, a na jugu zemlje do 23 stepena, dok će najviša dnevna temperatura zraka biti između 23 i 28, na jugu zemlje do 32 stepena.

Kako je saopćeno iz FHMZ-a, padavine koje se očekuju u vidu pljuskova izglednije su u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim predjelima Bosne, dok se u ostalim krajevima očekuju umjerenije padavine. U Hercegovini, kratkotrajna nestabilnost izgledna je samo do sredine sedmice, nakon čega slijedi stabilniji period bez padavina.