Imre Varga
0

Promjena ustava nije uslov, ali je bitna za EU

SRNA
Odlazeći ambasador Mađarske u BiH Imre Varga izjavio je da Evropska komisija nije zadovoljna dosadašnjim rezultatima vlasti BiH na ispunjavanju uslova iz "mape puta" za ukidanje viza, ali da i pored toga najkasnije do polovine iduće godine ''žele BiH vidjeti u bezviznom režimu''.

Varga je ocijenio da će, iako ustavna reforma nije preduslov za ulazak u EU, BiH mora mijenjati Ustav i da je stoga ''osuđena na dijalog i kompromis'', te da prudski proces ima šansu da uspije.

Iako ustavna reforma nije preduslov za ulazak u EU, Varga je ocijenio da će se BiH sa ovakvim ustavnim rješenjima teško moći integrisati u EU. 

"Promjena Ustava nikad nije bila uslov ni u jednom slučaju prethodnih krugova proširenja, ali je veoma bitna pretpostavka da se pripremite za EU. Jasno je da bi se sa postojećim ustavnim rješenjima, bez modifikacije, ova zemlja, koja je u ogromnim problemima, veoma teško mogla pripremiti temeljno za pristup EU. Morate mijenjati Ustav, iako to nije preduslov, a kako, to je na vama", naglasio je Varga. 

On je za "Nezavisne novine" rekao da "prudski proces" ima šanse da bude nastavljen što bi, kako je ocijenio,  bilo veoma dobro. 

"Dijalog je uvijek bolji od sukoba, razgovori su uvijek bolji od prepiranja. Ova zemlja je osuđena na dijalog i osuđena je na kompromise. Ali, kompromis je dug proces, učenja važećih normi, standarda, ponašanja, koji važe u EU. To nisu stvari od đavola, već stvari koje se daju naučiti. Mislim da bi bilo vrlo korisno za BiH i za sve njene narode da u što širem krugu budu nastavljeni politički razgovori o budućnosti ove zemlje", naglasio je Varga.