{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Promet distributivne trgovine u BiH 4,86 milijardi KM

S
25.7.2010. u 14:58
0
0
Promet distributivne trgovine u BiH 4,86 milijardi KM
0
Promet distributivne trgovine u BiH 4,86 milijardi KM
Zdenko Milinović
Ukupan promet distributivne trgovine u BiH u prva tri mjeseca ove godine iznosio je 4,86 milijardi KM, podaci su Agencije za statistiku BiH.
"Najveće učešće u prometu ostvareno je u trgovini na veliko - 3,05 milijardi KM ili 62,7 posto, potom u trgovini na malo 912 miliona KM ili 18,8 posto, zatim u trgovini i održavanju motornih vozila i trgovini goriva i ulja 11,3 posto i trgovini ostvarenoj u svim ostalim djelatnostima 7,1 posto od ukupnog prometa", izjavio je direktor Agencije Zdenko Milinović.

On je rekao da najveće ućešće u trgovini na veliko imaju nepoljoprivredni poluproizvodi i otpaci - 30,7 posto, trgovina na veliko za lični račun 24,5 odsto i trgovina na veliko hranom, pićima i duvanom 22,6 posto, dok na ostale grane trgovine na veliko ide 22,2 posto od ukupnog prometa.

Milinović je dodao da je najveće ućešće u trgovini na malo ostvareno u nespecijalizovanim prodavnicama - 486 miliona KM ili 53,4 posto, ostala trgovina novom robom u specijalizovanim prodavnicama 21,2 posto, trgovina na malo farmaceutskim, medicinskim, kozmetičkim i toaletnim preparatima sa 14,9 posto, dok su ostale grane trgovine na malo učestvovale sa 10,5 posto od ukupnog prometa.

Iz trgovine i održavanja motornih vozila i motocikala, te trgovine na malo motornim gorivima i uljima dolazi 551 miliona KM prometa u prava tri mjeseca ove godine. Promet trgovačke robe ostvaren u preduzećima čija pretežna djelatnost nije trgovina je 345 miliona KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: