BiH
0

Prolongirana raspravu o imenovanju Miletića za direktora Federalne uprave policije

FENA
Na današnjoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta u Sarajevu, na inicijativu delegata iz Kluba srpskog naroda Saše Magazinovića, s dnevnog reda je povučena tačka u čijem je toku trebalo otvoriti raspravu o zaključku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH kojim se zahtijeva ponavljanje kompletne zakonom predviđene procedure imenovanja direktora Federalne uprave policije Zlatka Miletića.

O ovom zaključku Predstavničkog doma bit će riječi na jednoj od narednih sjednica Doma naroda, odlučeno je danas i zatraženo da se prije toga izjasne Vlada FBiH i Ministarstvo unutrašnjih poslova FBiH te da se na sjednicu pozove predsjednik Komisije za izbor i imenovanja Predstavničkog doma, tijela na čiju je inicijativu taj dom i donio zaključak o Miletiću.

Delegat Saša Magazinović je danas ustvrdio da je uvrštavanjem ovog dokumenta u dnevni red povrijeđen poslovnik Doma naroda i zatražio tumačenje ko je predlagač tačke dnevnog reda.

Nezadovoljan odgovorima da je predlagač Kolegij Doma naroda, a potom da je to ustvari predsjedavajući Predstavničkog doma Safet Softić, Magazinović je kazao: "Dok se vi ne dogovorite ko može biti ovlašćeni predlagač ovakvog dokumenta, tražim da se tačka povuče s dnevnog reda". Njegova kolegica iz Kluba srpskog naroda Mira Ljubijankić je potom zatražila pauzu da bi se Kolegij Doma odredio o ovom pitanju.

Prethodno su zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Besim Imamović i sekretar Doma Izmir Hadžiavdić napominjali da je tačka ipak predviđena, i to već ranije utvrđenim dnevnim redom, a na uporno Magazinovićevo insistiranje, Hadžiavdić je, ne sporeći ni mogućnost da je Magazinović u pravu, kazao: "Ipak, nijednim poslovnikom nije moguće predvidjeti sve proceduralne i životne situacije".

Izaslanica Kluba delegata hrvatskog naroda Elvira Abdić-Jelenović je kazala da Kolegij ipak treba da se povuče na pauzu i razjasni ovu nedoumcu.

"Ovo je po svemu sudeći i političko pitanje. Na nas se vrši pritisak kako da mi glasamo", dodala je ona.

Delegat bošnjačkog naroda Ramo Isak je potom zatražio da Abdić-Jelenović precizira ko to na koga vrši pritisak i negirao da se to dešava njemu.

Nakon ovih polemika, na prijedlog Mire Ljubijankić proglašena je desetominutna pauza, a poslije toga saopćeno da se tačka povlači s dnevnog reda do jedne od narednih sjednica Doma naroda.

Zaključak kojim se traži ponavljanje kompletne procedure imenovanja Zlatka Miletića za direktora Federalne uprave policije Predstavnički dom Federalnog parlamenta donio je krajem maja prošle godine s obrazloženjem da je tijelu koje ga je imenovalo na tu dužnost istekao mandat.