Zima nije gotova
176

Proljetni snijeg zavejao bh. planine, mogao bi sići i u nizine

Klix.ba
Vlašić (vlasiclive.com)
Vlašić (vlasiclive.com)
Kao što je najavljivano prethodnih dana, u Bosnu i Hercegovinu stigle su proljetne sniježne pahulje.

Kamere na bosanskohercegovačkim planinama Jahorini i Vlašiću pokazuju da zima nije završila sa svojim bijelim prekrivačem. Snijeg u 16 sati je zabilježen i na Bjelašnici, a u mnogim naseljenim područnima registrovana je kiša koja bi se mogla pretvoriti u susnježicu ili snijeg.

Kako javlja Federalni hidrometeorološki zavod, tokom noći sa srijede na četvrtak, padom temperature zraka, uglavnom će padati snijeg ili susnježica. U Bosni se očekuje između 5 i 15 litara padavina po metru kvadratnom.

U drugoj polovini dana u Hercegovini se očekuje smanjenje oblačnosti. Uz padavine očekuje se vjetar umjeren i jak sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka između 2 i 7, na jugu zemlje od 10 do 14 stepeni.

Jahorina (jahorina.org)
Jahorina (jahorina.org)

Snijeg će obilježiti i četvrtak. U Bosni se očekuje između 10 i 30 litara padavina po metru kvadratnom. U Hercegovini pretežno oblačno, a poslije podne smanjenje oblačnosti i slabije padavine u sjevernim područjima. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -3 i 1, na jugu zemlje od 1 do 5 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka između 1 i 5, na jugu zemlje od 9 do 13 stepeni.

Posljednjeg dana radne sedmice ne treba se nadati promjenama. Preovladavat će oblačno vrijeme, kiša, susnježica i snijeg.

Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -3 i 1, na jugu zemlje od 2 do 5. Najviša dnevna temperatura zraka između 3 i 8, na jugu zemlje od 10 do 13 stepeni.