Izmjeren čak 21 stepen
100

Proljeće u februaru: U Sarajevu, Tuzli, Zenici i Mostaru nevjerovatno toplo vrijeme

S.H.P.
Foto: Nedim Sladić
Foto: Nedim Sladić
Nevjerovatno toplo vrijeme izmjereno je u bosanskohercegovačkim gradovima Sarajevu, Tuzli i Zenici gdje je izmjeren 21 stepen Celzijusovih, dok je u Mostaru izmjereno 18 stepeni. Prema riječima meterologa Nedima Sladića, danas je na Bjelavama izmjereno čak 21,2 stepena.

Posljednji put je ovako toplo bilo prije 12 godina, 25. februara 2008. godine kada je izmjereno rekordnih 21,4 stepeni celzijusa.

"Današnji dan je pogodovao izrazito visokim temperaturama zraka. Sinoptički gledano, Bosna i Hercegovina trenutno se nalazi pod utjecajem izrazito jakog termobaričkog grebena po čijoj visini pritječe topla zračna masa koja struji sa jugozapada kontinenta, dok se u prizmenom sloju nalazi anticiklonalno polje koje omogućava stabilne vremenske prilike i brzo isušivanje zraka uz suhoadijabatsko zagrijavanje. Dakle, skoro možemo reći pa tipična ljetna postavka sinoptike u našoj zemlji", objasnio je Nedim Sladić.

Dodao je da su se slične epizode neuobičajene toplote kao ove danas,dešavale i 1990, 1998, 2008, 2014, 2016. i 2019. godine.

"Rekordi se nisu zabilježili, iako smo danas u Sarajevu bili vrlo blizu onog iz 2008. godine od 21,4 °C. Danas smo mjerili 21,2 °C. Među najtoplijim gradovima Bosne i Hercegovine se svrstalo i Sarajevo. Današnje temperature su veće i za 10 do 15 stepeni od uobičajenih vrijednosti za ovo doba godine. Svako odstupanje iznad pet se smatra ekstremom. Dakle, ovo je neuobičajena situacija, ali koja se usljed ekstremizacije vremenskih prilika i promjene klime sve češće pojavljuje. "kazao je.

Današnje odstupanje temperature zraka po visini iznad Balkana
Današnje odstupanje temperature zraka po visini iznad Balkana

Ipak, ovako toplo neće biti još dugo.

"Anticiklona je u slabljenju, pada atmosferski pritisak, a sutra dolazi do postepenog naoblačenja sa sjevera koje se širi preko cijele zemlje. Frontalni poremećaj i plitki ciklonalni centar premjestit će se preko naših krajeva u srijedu s kojim će zahladiti, ali i doći do pogoršanja vremenskih prilika s kojim se prognozira kiša u nižim, snijeg u višim područjima. U noći pritjecajem osjetno hladnijeg zraka i padom temperature kiša u noći na četvrtak ponegdje i u nižim područjima može preći u susnježicu i snijeg iznad 600 metara nadmorske visine", kazao je Sladić.

Međutim, prisutno jačanje atmosferskog pritiska u četvrtak prijepodne nad našom zemljom koje dolazi sa sjeverozapada kontinenta i ogranak anticiklonedonosi razvedravanje sjeverozapadnom dijelu zemlje u prvom dijelu dana, a ostatku zemlje u drugom dijelu dana.

"Dakle, pogoršanje nije dugotrajnog vijeka. U petak i za dane vikenda sunčano i sve toplije, a temperature za vikend ponovo iznad 10 °C. Ipak, kad se razvedri u nižim područjima prije nego probije toplota u visinski sloj atmosfere, temperature na platoima i visoravnima centralne i istočne Bosne mogu se u petak ujutro spustiti i ispod -5 °C", kazao je Nedim Sladić.

Natprosječna toplota u prvih 15 dana februara mjeseca nad prostorom Evrope.
Natprosječna toplota u prvih 15 dana februara mjeseca nad prostorom Evrope.

Vremenska prognoza do petka

I prema podacima Hidrometeorološkog zavoda FBiH u narednim danima čeka nas nestabilno vrijeme.

Sutra, 18. februara očekuje nas naoblačenje sa sjevera od jutarnjih sati prema sredini dana. Lokalno će pasti i kratkotrajna slaba kiša. U Hercegovini će biti pretežno sunčano. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -2 i 3stepeni na jugu zemlje do 6 stepeni . Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 11, na jugu zemlje od 14 do 18 stepeni.

U srijedu 19. februara u Bosni i Hercegovini se prognozira pretežno oblačno vrijeme. U drugoj polovini dana u nizinama se očekuje kiša, a u višim područjima snijeg. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -1 i 3, na jugu zemlje do 8 stepeni Celzijusovih. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 11, na jugu zemlje do 15 stepeni.

U četvrtak u jutarnjim satima u većem dijelu Bosne i sjeveru Hercegovine se očekuje susnježica ili snijeg. Pretežno sunčano vrijeme je izgledno na području Krajine i većem dijelu Hercegovine. U drugoj polovini dana desit će se postepeno razvedravanje. Vjetar umjerene jačine sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -2 i 2, na jugu zemlje do 6 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 9, na jugu zemlje do 12 stemeni Celzijusovih.

U petak, 21. februra u našoj zemlji se prognozira sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Prije podne po kotlinama u centralnim i istočnim područjima će biti magle. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -6 i -1 stepeni, na jugu zemlje do 4 stepena. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 11 stepeni, na jugu zemlje do 13 stepeni.