|

Proljeće na Balkanu bit će u znaku temperaturnih promjena

Proljeće na Balkanu bit će u znaku temperaturnih promjena
2
Klix.ba
23.2.2017. u 17:52
87
komentara
2

dijeljenja
Proljeće na Balkanu bit će u znaku temperaturnih promjena
Nakon najoštrije zime, kakva na Balkanskom poluotoku nije zabilježena više od deset proteklih godina, naš region očekuje proljeće s generalno normalnim temperaturama za to godišnje doba.
Prognoza AccuWeathera kaže da će početkom proljeća uslijediti hladniji period, a da će od sredine marta pa sve do maja vrijeme na Balkanu pratiti česte temperaturne promjene.

Toplota s Mediterana će se potom širiti prema sjeveru Balkana, ali će hladniji zrak povremeno u talasima probijati sa sjevera Evrope.

U cijeloj regiji bi otopljavanje moglo povećati rizik od poplava, jer bi moglo doći do naglog topljenja snijega i punjenja rijeka i potoka. U kombinaciji s umjerenim padavinama, ova prijetnja mogla bi biti i veća, piše AccuWeather.com.

Kada je riječ o ostatku Evrope, preko Francuske i Njemačke ovog proljeća prelazit će tople zračne mase koje bi mogle uzorkovati oluje i grmljavinu s potencijalnim razarajućim posljedicama, kao i poplave.

U Ujedinjenom Kraljevstvu i sjevernom dijelu Evrope zima će biti duga s temperaturama ispod normalnih za proljetni period, dok će na Pirinejskom poluotoku, jugu Francuske i u Italiji toplota iz Afrike donijeti vruće proljeće i suh period godine.

Najveću hladnoću osjetit će stanovnici Poljske, baltičkih zemalja i Ukrajine.
Prijavi grešku


Komentari (87)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...