BiH
0

Proljeće je stiglo i na Bjelašnicu

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Nakon više kišnih dana, i kratkotrajan sunčani period je ovog vikenda omogućio proljeću da u Bosni i Hercegovini pokaže svoje najljepše darove.

Kako je izvještava reporter agencije Anadolija, proljeće je pristiglo i na olimpijsku ljepoticu Bjelašnicu, gdje se snijeg, inače, zadržava do kasnog proljeća, a u nekim dijelovima čak i preko ljeta.

Iako se vjeruje kako se proljeće na Bjelašnici može osjetiti tek polovinom mjeseca maja, kako svjedoče i fotografije agencije Anadolija, priroda se polako budi. Čak uprkos oštroj klimi ovog kraja.

Na livadama na Bjelašnici mogu se već naći prva jagorčevina, kaćuni, kao i drugo proljetno bilje, vjesnici proljeća, koji se uspijevaju probiti kroz ostatke snijega. Ogromne mase snijega po kojima je Bjelašnica poznata, sada se polako tope i pretvaraju u potočiće koji će uskoro stići do bosanskih rijeka.

Vrh Bjelašnice još je pod velikim snijegom i nema sumnje da će tako biti do ljeta, jer ''sunce se ovdje docnije rađa i ranije zalazi''.

A sunce je ovog vikenda izmamilo građane Sarajeva, ljubitelje prirode, da posjete Bjelašnicu i Igman gdje su mogli uživati u šetnjama.

Planina Bjelašnica se nalazi u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine, smještena jugozapadno, na udaljenosti od 25 kilometara od Sarajeva. Do nje je planina Igman, na kojima je održan veći dio takmičenja XIV Zimskih olimpijskih igara u alpskim i nordijskim disciplinama, kao i skokovima.

Na najvišem vrhu, na 2067 metara nadmorske visine, podignuta je 1894. godine meteorološka stanica, koja je ujedno i najviša stalno nastanjena tačka u Bosni i Hercegovini.