{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Proljeća u našoj zemlji nema ni narednih dana

S
17.5.2010. u 15:19
0
10
Proljeća u našoj zemlji nema ni narednih dana
0
Proljeća u našoj zemlji nema ni narednih dana
Foto: Sarajevo-x.com
Kako je za naš portal rekla Ismira Ahmović, federalni meteorolog, ni u narednim danim ne očekuje se poboljšanje vremena. Prema njenim riječima građane BiH u narednih nekoliko dana očekuje nestabilno i prohladno vrijeme sa kišnim padavinama.
Na vrhovima planina moguća je pojava susnježice. U srijedu će pasti manja količina padavina poslijepodne, dok će u četvrtak ponovo padati kiša.

Iako je u proteklom periodu zbog kiše došlo do rasta vodostaja, prestanak padavina uzrokovao je normalizaciju vodostaja i straha od poplava nema.

Padavine su proteklih dana prevazišle prosjek za maj, posebno u Hercegovini i Gornjem Podrinju, te u Prijedoru, ali poplave ne prijete, jer se narednih dana ne očekuje kiša, potvrđeno je Srni u nadležnim republičkim službama.

"U Hercegovini i Gornjem Podrinju, kao i u Prijedoru, u periodu od 14. do 17. maja prevaziđen je mjesečni prosjek padavina, pa je tako u Bileći palo 175 litara, a mjesečni prosjek za maj je 91,5 litara po kvadratnom metru, a na Čemernu je u protekla tri dana palo 144 litre, a mjesečni prosjek je 91,4 litre po kvadratu", rekao je meteorolog u Hidrometeorološkom zavodu RS Draško Rudan.

On je dodao da je u Gacku u istom trodnevnom periodu palo 151,3 litre, uz mjesečni prosjek za maj od 82,5 litara kiše po kvadratnom metru, kao i da je mjesečni prosjek padavina prevaziđen i u Prijedoru, gdje je palo 88,4 litre, a mjesečni prosjek je 76, 7 litara po kvadratnim metru.

Prema njegovim riječima, u Trebinju je u protekla tri dana palo 158,1 litra, čime je takođe premašen mjesečni prosjek za maj koji za ovaj grad iznosi 83,9 litara po kvadratu, dok u ostalim krajevima RS količina kiša, iako je bila obilna u proteklim danima, nije premašila mjesečni prosjek.

"Prema mojoj procjeni obilne padavine proteklih dana ne bi trebalo da uzrokuju poplave, pogotovo zato jer u narednim danima padavine će jenjavati, moguće su još sutra ujutru, ali zatim potpuno prestaju tako da u srijedu očekujemo suvo vrijeme, a u četvrtak bi kiša mogla biti sasvim slabog intenziteta", rekao je Rudan.

Hidrolog u Hidrometeorološkom zavodu RS Darko Borojević potvrdio je da jutros ni na jednoj mjernoj stanici nijedna rijeka u RS nije prešla kotu redovne odbrane od poplave.

"Vode jesu u porastu, ali je to još uvijek ispod kote redovne odbrane od poplave", potvrdio je Borojević.

Načelnik odjeljenja za obuku, međunarodnu saradnju i informisanje u Republičkoj upravi civilne zaštite RS Dragan Štark rekao je da vodostaji većine rijeka u RS rastu, ali nigdje nije došlo do izlivanja rijeka ili poplava, pa nema ni proglašavanja čak ni redovne odbrane od poplava.

"Najbliže proglašenju redovne odbrane od poplave je u Novom Gradu, gdje je rijeka Una 24 centimetra niža od kote proglašenja redovne odbrane od poplave i vodostaj trenutno iznosi 336 santimetara, ali stanje ni tu nije još zabrinjavajuće i zavisi od toga koliko će biti padavina u narednim danima", kaže Štark.

On je napomenuo da se u slučaju proglašenja redovne odbrane od poplave odmah uključuju prepumpne stanice i preduzimaju se druge mjere, zavisno od operativnog plana odbrana od poplava koje donose lokalne zajednice i nadležne opštinske službe.

Štark je naglasio da je Republička uprava civilne zaštite RS u neprekidnom kontaktu sa svojim terenskim jedinicama službe civilne zaštite i putem skraćenog broja telefona 121, te da na osnovu tih informacija za sada nema nikakvih podataka o eventualnoj ugroženosti.

On je pozvao lokalne zajednice, službe civilne zaštite i povjerenike da pojačaju stepen pripravnosti, da kontinuirano osmatraju vodostaj vodotoka na svojim područjima i da preduzimaju uobičajene mjere predviđene za takve situacije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: