Ministarstvo odbrane BiH
0

Prolazak autoceste pored aerodroma Ortiješ ne koči NATO integracije BiH

B. T.
Aerodrom se koristi i za civilne svrhe
Aerodrom se koristi i za civilne svrhe
Ministarstvu odbrane BiH nije poznato da prolazak koridora Vc pored aerodroma Ortiješ u Mostaru koči NATO integracije naše države. Navedeno je to iz ovoga Ministarstva, na pitanje Mirjane Marinković-Lepić, zastupnice Naše stranke u Parlamentu BiH.

Između ostalog, Marinković-Lepić upitala je da li prolazak koridora 5C preko vojnog aerodroma Ortiješ ugrožava, odnosno slabi odbrambenu moći BiH i koči NATO integracije naše države.

Iz Ministarstva su odgovorili da, prema izvještaju Zajedničkog štaba identificirane su potrebe Oružanih snaga BiH za korištenje dijela aerodorma, uz već aktivnu upotrebu za civilne svrhe i firnkcionisanje Aerodroma Mostar sa službama, kao što je i Granična policija BiH ili carinska kontrola.

Uknjižba Dubrava, Mahovljana i Ortiješa

"Nadalje, Ministarstvu odbrane BiH nije poznato da prolazak koridora 5C pored aerodroma koči NATO integracije BiH. Prema dokumentu ,'Program reformi Bosne i Hercegovine 2019-2020' iskazana je samo aktivnost nastavka uknjižbe perspektivne nepokrete vojne imovine, a što uključuje i tri aerodroma - Dubrave, Mahovljani i Ortiješ, ali tu je sasvim drugačiji kontekst postupanja u odnosu na postavljeno zastupničko pitanje", objasnili su iz Ministarstva odbrane BiH.

Ministarstvo odbrane BiH, kako su objasnili, po ovome pitanju izdalo je saglasnost Autocestama FBiH za provođenje predhodnog postupka zaizgradnju autoceste na Koridoru Vc, dionica Buna-Počitelj, poddionica Mostar jug-Buna (Stanojevići) te saglasnosti za dijelove katastarskih čestica koje nisu u zemljišnom obuhvatu aerodroma Ortiješ, ali se vode kao SSNO.

Trasa ne presijeca dijelove aerodroma koji su u funkciji

Naveli su da je kroz datu saglasnost Služba za nekretnine Grada Mostara upućena da se obrati i Pravobranilaštvu BiH, kako bi ono potvrdilo ili odbilo saglasnost, kao pravni zastupnik nepokretne imovine u vlasništvu BiH.

"Bitno je napomenuti da obuhvat aerodroma je u funkciji i za civilne potrebe JP Aerodrom Mostar, i da ruta koridora Vc ne presijeca kapacitete aerodroma koji su u funkciji. Na kraju, Ministarstvo odbrane BiH nije odobrilo nikakvu odluku za eksproprijaciju na lokaciji Ortiješ", navode iz Ministarstva.

Dodali su da je upravni spor za eksproprijaciju dijela parcela u obuhvatu aerdoroma Ortiješ još u toku.