{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prokoško jezero odolijeva vremenu, ali ne i čovjeku

3.4.2012. u 20:00
370
33
Prokoško jezero odolijeva vremenu, ali ne i čovjeku
370
Prije sedam godina Skupština SBK je donijela Zakon kojim se trebala zaštiti estetska, hidrološka i biološka vrijednost Prokoškog jezera i okoline. Međutim, ovaj prelijepi biser na planini Vranici iz godine u godinu nestaje. Razlog su nelegalne gradnje vikendica u blizini jezera i uništavanje prirodnog izgleda po čemu je ovo jezero nekad bilo nadaleko poznato.
U zagrljaju planine Vranice, na nadmorskoj visini od 1635 metara, smjestilo se Prokoško jezero, jedno od najljepših, ako ne i najljepše prirodno jezero u ovom dijelu Evrope. Od najbližeg grada Fojnice je udaljeno 22 kilometra. Nekada su se oko ovog jezera nalazile samo drvene kolibe čobana, štale i torovi.

Iako je prije sedam godina proglašen Spomenikom prirode, taj prelijepi prirodni pejzaž već godinama nestaje. Betonske vikendice, kojekakve fontane, neplanski i ilegalni arhitektonski poduhvati polako okupiraju jezero u kojem živi Triturus alpestris reiseri, endemična bosanskohercegovačka podvrsta alpskog tritona.

"Čuvenog tritona je veoma teško vidjeti u ovom jezeru, jer je poribljeno ribama predatorima, a nije bilo stanište za ribe", kaže nam jedan od starijih Fojničana koji je, tvrdi, skoro cijeli svoj život proveo na tom vraničkom jezeru. Ovaj dio je bogat i faunom tako da oko jezera možemo pronaći i vraničko zvonce i alpsku ružu. Zelena joha je također nešto po čemu se ovo zaštićeno područje razlikuje od ostalih.

Zakonom o proglašenju Prokoškog jezera spomenikom prirode, koji je te 2005. godine donesen u Skupštini Srednjobosanskog kantona, trebalo se stati ukraj uništavanju jezera. Planirano je formiranje rendžerske službe - čuvara jezera, zabrana nelegalne gradnje i prilazak automobilom u određenom krugu oko jezera, zabrana nekontrolisane eksploatacije ljekovitog bilja, kao što su brusnica i borovnica, zabrana sječe šume... Nažalost, sve je ostalo samo mrtvo slovo na papiru.

Fotografije Prokoškog jezera kroz sva godišnja doba napravio je fotograf Adnan Bubalo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: