Obrat nakon 3 godine
161

"Proklizali, a rekli da neće": SDP primio vijećnike koje je optuživao za rušenje Bogićevića

B. H.
Foto: SDP
Foto: SDP
U srijedu je održana konvencija SDP Stari Grad, na kojoj su između ostalog ovoj stranci pristupila dva općinska i gradska vijećnika Sead Škaljić i Jasmin Skorupan.
Njih dvojica se dovode u vezu s opstrukcijom za izbor Bogića Bogićevića 2020. godine na mjesto gradonačelnika Sarajeva.

Ono što je posebno zanimljivo je činjenica da ih je upravo SDP sa partnerima iz NiP-a i Naše stranke optuživao za opstrukciju.

U novembru 2020. godine iz SDP-a su objavili da je Bogić Bogićević prihvatio kandidaturu za gradonačelnika Grada Sarajeva. No do problema je došlo na sjednici Gradskog vijeća.

Stranke Trojke su tada optužile opozicione snage da su pokušali dovesti Srđana Srdića na mjesto predsjedavajućeg Gradskog vijeća kako bi se osigurao reizbor Abdulaha Skake. Tada su upravo Škaljića i Skorupana optužili za rušenje kvoruma.

Jasmin Skorupan (Foto: SDP)
Jasmin Skorupan (Foto: SDP)

"Danas ćemo u Tužilaštvo Kantona Sarajevo podnijeti krivične prijave sa materijalnim dokazima i svjedocima o pokušaju trgovine uticaja prema vijećnicima. Danas su vijećnici iz Starog Grada (Seid Škaljić, Vedran Dodik, Jasmin Skorupan, Srđan Simonović) i Novog Grada (Drago Jurić, Enisa Spahić, Bajro Biber) srušili kvorum, izlazeći sa sjednice jer je opća većina bila na našoj strani", objavio tada SDP na svojoj zvaničnoj web stranici.

Nakon što Ademović nije izabran na prvom glasanju Bogićević je povukao kandidaturu obrativši se javno pismom predsjedniku stranke Nerminu Nikšiću.

"Poštovani gospodine predsjedniče. Obavještavam Te o mojoj neopozivoj odluci da povučem kandidaturu za gradonačelnika Sarajeva. Ona je očigledno postala kamen spoticanja u koalicionim odnosima "Četvorke", koja je tim povodom pokazala evidentno nejedinstvo na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Sarajeva. To nejedinstvo svojevrsna je poruka da, unutar 'Četvorke', nisam poželjan kandidat za pomenutu odgovornu funkciju", poručio je tada Bogićević.

Gostujući u programu FACE TV tada federalni parlamentarac, a sada načelnik općine Stari Grad Irfan Čengić je kazao kako je upravo proklizao dvojac Skorupan i Škaljić.

"Tri vijećnika iz Novog Grada i Starog Grada su srušili sve. 14 glasova je bilo za Ademovića, 12 za Srdića i dva su bila nevažeća. Znam ko je proklizao i ko je za koga glasao. Javno su proklizali Jasmin Skorupan i Seid Škaljić, koji su obećali da neće. Dobio sam poruku gdje su mi ljudi rekli na koga da pazim, nisam vjerovao da je prava poruka, broj se odmah ugasio. Željko je bio kod Skake, nije glasao za Ademovića. Znali su kako ko glasa, šarali su se listići. Mislim da jedan SDP-ovac nije glasao, ali ne mogu garantovati, nemam dokaze", rekao je tada Čengić.

Sead Škaljić (Foto: SDP)
Sead Škaljić (Foto: SDP)

Tada su se pojavile teorije da upravo SDP stoji iza rušenja Bogićevića, a pristupanje Skorupana i Škaljića ovoj stranci će u svakom slučaju dodatno produbiti sumnje.