Klix.ba otkriva
95

Prokišnjava zgrada Parlamenta BiH u Sarajevu, institucijama nije odobren novac za sanaciju

Piše: A. D.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Nakon što je u javnosti dospjela informacija da prokišnjava krov zgrade Predsjedništva BiH, i zakonodavna vlast, prema zvaničnim aktima, ima isti problem: prokišnjava i zgrada Parlamentarne skupštine BiH na Marin Dvoru.

Naime, Meliha Jahjaefendić, direktorica Službe za zajedničke poslove institucija BiH obavijestila je aktom u okviru odgovora na poslaničko pitanje da problem prokišnjavanja sa krova Parlamentarne skupštine BiH još uvijek nije riješen.

Ona je navela da je kosi (kupolasti) krov zgrade PSBiH projektovan i izveden u skladu sa projektnom dokumentacijom iz perioda kraja 1970-tih godina, ali je u periodu od 2000-2005. godine izvršeno otvaranje krova te je tom prilikom ugrađeni krovni prozori za prenamjenu krovnog prostora od servisnog u kancelarijski prostor.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

To je urađeno, kako ističe, radi smještaja Agencije za idenntifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA), a što je, navodi ona, loše tehničko rješenje i usljed utjecaja kiše ili leda dolazi do pucanja na spojevima i prodora oborinskih voda u objekat.

Jahjaefedić je dodatno navela da su u planu budžeta za 2019. Službe za zajedničke poslove institucija BiH predviđena sredstva za rješavanje ovog problema na četvrtom spratu zgrade PSBiH.

No, budući da nisu odobreni u toku privremenog finansiranja institucija, ona u odgovoru na pitanje zastupnika Damiru Arnauta kaže da Služba ovaj problem ne može riješiti.

Istaknula je da će nakon usvajaja budžeta za 2019. Služba za zajedničke poslove odmah pokreuti potrebne aktivnosti za realizaciju ovog projekta.