Brojni benefiti
3

Projektom regionalnog vodovoda počinje uređenje turističkog dijela Plave vode u Travniku

Piše: E. M.
S potpisivanja sporazuma u Travniku (Foto: Klix.ba)
S potpisivanja sporazuma u Travniku (Foto: Klix.ba)
U Travniku su predstavnici općina i kantona uključenih u projekt Regionalnog vodovoda Plava voda s predstavnicima Federacije BiH potpisali Sporazum o formiranju Upravnog odbora Projekta Plava voda.

Najveće benefite izgradnjom Regionalnog vodovoda Plava voda imat će općina Travnik koja će riješiti brojne trenutne probleme i to s grant sredstvima koja će dobiti, a koja će vraćati drugi učesnici u sporazumu.

Načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić je pojasnio kako je Regionalni vodovod Plava voda grandiozni projekt za prostor koji obuhvata blizu 250.000 stanovnika.

"Za Travnik ovo nije benefit, jer mi i sada pijemo ovu vodu i pit ćemo je i kada se projekt realizira. Međutim, ovo je projekt kojim će se osigurati vodozaštitna zona i urediti kanalizacioni sistemi. Kroz ovaj projekt ćemo dobiti sredstva i za turističko uređenje vodotoka Plave vode i riješit ćemo prostor koji je sada turistička atrakcija. Ako budemo objektivni i pogledamo dolje onaj prostor, to zaista sada ne zaslužuje takav naziv”, kazao je Hadžiemrić.

Uz realizaciju projekta i pobrojane benefite Travnik će dobiti i grant sredstva za saniranje vodovodne mreže, čime će biti smanjeni troškovi distribucije vode. S obzirom na to da je Travnik vlasnik JP KP Plava voda (51 posto), sva sredstva koja budu uložena u ove projekte će vratiti drugi učesnici u projektu.

Načelnik Busovače Asim Mekić je istakao kako su učesnici u ovom projektu jer razmišljaju o budućnosti snabdijevanja vodom. Dodao je kako za vrijeme kiša imaju mutnu vodu te da mole Boga da projekt što prije krene u realizaciju kako bi pili čistu vodu.

Ernad Ganić, direktor Javnog preduzeća regionalnog vodovoda Plava voda, je pojasnio kako je ovo jedan od najkompleksnijih projekata na ovom regionu.

"Preduzeće je spremno da objavi tender na stranici EBRD-a, ali mi ne želimo praviti avanture. Želimo napraviti sve pripreme kako bismo osigurali sredstva i sve implementirali na pravi način", kazao je Ganić.

Radi se o najkompleksnijem projektu na ovom regionu, a završetkom svih procedura bit će pokrenut i tender za odabir izvođača radova i nadzor.

"Mi ne želimo praviti avanture, napravit ćemo sve pripreme kako bismo osigurali sredstva i sve implementirali na pravi način", zaključio je Ganić.